Monday, January 25, 2021
Spread the love

Tutup Perniagaan MARA Untuk Jual Aset?

Must Read

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...

Rangkaian data ATM digodam, kata panglima angkatan tentera

Serangan siber berlaku terhadap rangkaian data milik Angkatan Tentera Malaysia (ATM), kata Panglima Angkatan Tentera Jeneral Affendi Buang. “Insiden itu...

BN terbuka terima parti lain, kata Tok Mat Hasan

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Mohamad Hasan berkata tidak ada salahnya BN menerima parti-parti lain yang berhajat menyertai gabungan...
Spread the love

Cadangan Pengerusi Majlis Amanah Rakyat (MARA) Hasnita Hashim, untuk menutup kegiatan perniagaan dan pelaburan MARA adalah satu pengkhianatan kepada agenda pemerkasaan masyarakat Melayu dan Bumiputera.

Menurut FMT, Hasnita dikatakan menulis surat kepada Perdana Menteri bahawa MARA tidak sepatutnya melabur dalam perniagaan dan kerajaan tidak pernah memperuntukkan dana untuk berbuat demikian kepadanya.

Saya tertanya-tanya sama ada tujuan sebenar cadangan penutupan ini adalah untuk membolehkan MARA menjual aset-aset perniagaan dan hartanahnya kepada pihak lain seperti mana yang dilakukan oleh Khazanah Nasional.

Realitinya tidak ada sebab untuk MARA menjual kepentingan-kepentingan perniagaannya dan hanya menumpukan kepada pendidikan dan latihan keusahawanan semata-mata.

Salah satu tujuan pembabitan MARA dalam perniagaan ialah bagi menjana pendapatan tambahan selain sumbangan Kerajaan Persekutuan.

Pendapatan dari cabang perniagaan ini membolehkan MARA berterusan membuat pelbagai program meningkatkan kedudukan sosial dan ekonomi masyarakat Bumiputera.

Selain itu, pembabitan MARA dalam perniagaan turut membantu memperkasakan ekonomi bumiputera secara langsung dan tidak langsung.

Secara langsung MARA dengan kemampuan kewangan dan kepakaran mampu menaikkan ekuiti bumiputera dalam Bursa Malaysia dan mengimbangi kepentingan bumiputera dalam industri sederhana dan besar.

Secara tidak langsung pula, pembabitan MARA dalam perniagaan utama membolehkan usahawan bumiputera memasuki industri-industri utama ini dengan cara menjadi vendor kepada syarikat-syarikat utama MARA.

Pada suatu ketika dahulu MARA juga melabur dalam syarikat-syarikat bumiputera bagi membantu perkembangan perniagaan usahawan bumiputera.

Apabila syarikat-syarikat MARA dijual, ia tidak lagi akan mengambil kira kepentingan usahawan bumiputera lain dalam perkongsian kek ekonomi. Peluang usahawan bumiputera kecil untuk berkembang dengan lebih pantas juga akan terbantut.

Apabila cabang pelaburan MARA ditutup maka ia akan menipiskan peluang usahawan bumiputera untuk membesarkan perniagaan mereka dan bersaing dengan syarikat besar lain.

Inilah terjadi apabila rakyat memilih parti yang tidak lagi melihat kepentingan bumiputera sebagai sebahagian agenda kemakmuran negara.

Oleh: Ab Jalil Backer

- Advertisement -

5 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -