Sunday, April 11, 2021
Spread the love

Belanjawan perlu menyokong pemulihan: BNM

Must Read

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...

Rangkaian data ATM digodam, kata panglima angkatan tentera

Serangan siber berlaku terhadap rangkaian data milik Angkatan Tentera Malaysia (ATM), kata Panglima Angkatan Tentera Jeneral Affendi Buang. “Insiden itu...

BN terbuka terima parti lain, kata Tok Mat Hasan

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Mohamad Hasan berkata tidak ada salahnya BN menerima parti-parti lain yang berhajat menyertai gabungan...
Spread the love

Belanjawan 2021, yang akan dibentangkan pada 6 November ini, seharusnya menyuntik lebih “semangat” ke arah jalan pemulihan dengan kerajaan sentiasa menyokong pengembangan dan pertumbuhannya.

“Seperti yang diketahui untuk tahun ini kerajaan telahpun menyatakan kita akan mengalami defisit fiskal antara 5.8-6.0 peratus dan itu sudahpun dijangkakan kerana Malaysia memerlukan langkah-langkah fiskal,” kata Timbalan Gabenor Bank Negara Malaysia Jessica Chew semasa berlangsungnya taklimat maya untuk editor perniagaan bersempena laporan Tinjauan Kestabilan Kewangan – Separuh Pertama 2020 yang dikeluarkan di sini hari ini.

Chew berkata langkah-langkah itu adalah penting dalam persekitaran semasa bagi menyokong pemulihan negara dan kerajaan kekal komited ke arah pengukuhan dalam jangka masa sederhana dan ia mempunyai rekod prestasi baik dalam memberikan hasil dalam tempoh sederhana hingga panjang.

Beliau berkata sementara bank pusat turut bimbang mengenai peningkatan dalam jumlah kes COVID-19, ia yakin dengan langkah-langkah yang diperkenalkan kerajaan serta ekonomi terbuka yang disokong kerajaan yang sememangnya memainkan berperanan penting dalam mewujudkan pekerjaan dan pertumbuhan pendapatan.

“Secara umumnya, ekonomi beroperasi tidak seperti sebelumnya. Dan sektor luaran juga telah pulih. Jadi, kita mungkin akan menyaksikan di beberapa negara kemunculan kembali dalam jumlah kes, tetapi sekiranya kita melihat kepada jumlah makro, secara umumnya, ia bertambah baik di seluruh dunia.”

Malaysia baru-baru ini telah menaikkan had hutang negara kepada 60 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) daripada 55 peratus dan semakan ini dibuat berikutan jangkaan defisit fiskal yang lebih tinggi tahun ini di celah-celah suntikan fiskal ke dalam ekonomi, iaitu 3.6 peratus daripada KDNK.

Putrajaya telah melancarkan pakej rangsangan bernilai RM305 bilion sejak bermulanya pandemik bagi membantu rakyat dan perniagaan menangani impak COVID-19.

SourceBERNAMA
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -