Covid-19: Pentadbir sekolah boleh buat keputusan tutup sesi persekolahan? Ini jawab Ismail Sabri

Berkaitan

Mimbar masjid berusia lebih 100 tahun di Kampung Kepayang

GOPENG — Mimbar berusia lebih 100 tahun dipercayai dihasilkan...

Bandar tiada dalam peta

Osaka: Disebabkan kemiskinan melampau, bandar Kamagasaki di Osaka, Jepun...

Mula tampak senyum di bibir

Ada yang minta pandangan saya tentang UMNO sekarang. Tanya...
00:01:06

[Video] 73 rumah atas air di Pulau Gaya musnah

KOTA KINABALU: Sebanyak 73 rumah atas air musnah dalam...

Lelaki 57 tahun ditahan berhubung kes bunuh petugas wanita IKRAM

Seorang lelaki berusia 57 tahun ditahan bagi membantu siasatan...

KEMENTERIAN Pendidikan akan berbincang dengan Kementerian Kesihatan bagi membuat keputusan berkaitan sesi persekolahan berdasarkan perkembangan semasa Covid-19, kata Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

“Kementerian Pendidikan diberikan kuasa untuk membuat keputusan tentang tindakan seterusnya di sekolah setelah mereka berbincang dengan Kementerian Kesihatan.

“Saya percaya Kementerian Pendidikan pastinya akan mengumumkan sesuatu yang berkaitan dengan sekolah sebab kita tahu berbagai-bagai pandangan daripada rakyat mengenai sekolah ini.

“Kementerian Pendidikan akan mengumumkan sesuatu dan langkah seterusnya untuk sekolah setelah berbincang dengan Kementerian Kesihatan,” katanya pada sidang media selepas mengadakan mesyuarat khas Majlis Keselamatan Negara (MKN), petang Jumaat.

Beliau berkata demikian ketika ditanya sama ada kerajaan akan memberi kuasa kepada pentadbir sekolah untuk meneruskan atau menutup sesi persekolahan mengikut perkembangan semasa Covid-19.

Pelbagai pihak menyuarakan pandangan mengenai keselamatan kanak-kanak di sekolah susulan penularan kes Covid-19, termasuk adanya pelajar yang dijangkitan seperti di sebuah sekolah di Bangsar, serta beberapa sekolah lain di mana ada dalam kalangan guru dan pelajar serta keluarga mereka yang sedang menjalani tempoh kuarantin kendiri. – mstar

spot_img