#Coronavirus: Jumlah kematian mencecah 1,018 dan 2,478 kes baru dilaporkan di China

Berkaitan

Mimbar masjid berusia lebih 100 tahun di Kampung Kepayang

GOPENG — Mimbar berusia lebih 100 tahun dipercayai dihasilkan...

Bandar tiada dalam peta

Osaka: Disebabkan kemiskinan melampau, bandar Kamagasaki di Osaka, Jepun...

Mula tampak senyum di bibir

Ada yang minta pandangan saya tentang UMNO sekarang. Tanya...
00:01:06

[Video] 73 rumah atas air di Pulau Gaya musnah

KOTA KINABALU: Sebanyak 73 rumah atas air musnah dalam...

Lelaki 57 tahun ditahan berhubung kes bunuh petugas wanita IKRAM

Seorang lelaki berusia 57 tahun ditahan bagi membantu siasatan...
  • Kematian baru mencecah rekod harian di Hubei – pusat epidemik dan keseluruhan tanah besar China
  • Pihak berkuasa China mengeluarkan larangan keluar terhad terhadap lebih daripada 80 bandar di hampir 20 wilayah sejak wabak itu bermula

Pihak berkuasa kesihatan di China melaporkan pada hari Selasa (11 Feb) 108 kematian baru yang disebabkan oleh coronavirus novel, menjadikan angka kematian seluruh China kepada 1,018. Inilah kali pertama lebih daripada 100 orang meninggal dunia akibat penyakit ini dalam satu hari di tanah besar.

Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan juga melaporkan 2,478 kes baru yang disahkan sijangkiti penyakit itu, menjadikan jumlah kepada 42,638 pada hari Isnin (10 Feb).

Dari kematian baru ini, 103 berlaku di wilayah Hubei – pusat epidemik novel coronavirus – dan lima lagi di wilayah lain.

Perkhidmatan klinikal hospital digantung di Guangzhou

Hospital Clifford di Guangzhou menggantung semua perkhidmatan klinikal pada hari Isnin bagi memberi rawatan kepada tiga pesakit coronavirus, yang kini telah dipindahkan ke hospital yang ditetapkan untuk kes yang disahkan.

Clifford Hospital berkata satu siasatan epidemiologi telah mengenal pasti 107 hubungan rapat dengan tiga pesakit, dan semua yang terjejas, termasuk kakitangan hospital, telah diletakkan di bawah pemerhatian perubatan.

The hospital, a private and for-profit facility with 2,100 beds, was founded in 2001 with an investment by the Clifford Group, a real estate tycoon based in Hong Kong.

Hospital ini yang merupakan sebuah pusat perubatan swasta dengan 2,100 katil, ditubuhkan pada tahun 2001 dengan pelaburan oleh Clifford Group, sebuah hartawan hartanah yang berpusat di Hong Kong.

spot_img