Virus selesema H1N1: 13 orang maut di Taiwan dalam satu minggu

Berkaitan

Mimbar masjid berusia lebih 100 tahun di Kampung Kepayang

GOPENG — Mimbar berusia lebih 100 tahun dipercayai dihasilkan...

Bandar tiada dalam peta

Osaka: Disebabkan kemiskinan melampau, bandar Kamagasaki di Osaka, Jepun...

Mula tampak senyum di bibir

Ada yang minta pandangan saya tentang UMNO sekarang. Tanya...
00:01:06

[Video] 73 rumah atas air di Pulau Gaya musnah

KOTA KINABALU: Sebanyak 73 rumah atas air musnah dalam...

Lelaki 57 tahun ditahan berhubung kes bunuh petugas wanita IKRAM

Seorang lelaki berusia 57 tahun ditahan bagi membantu siasatan...

Pada waktu dunia panik dengan wabak koronavirus 2019-nCoV, virus flu H1N1 menimbulkan ancaman yang lebih besar di Taiwan, yang mengorbankan 13 nyawa di negara itu hanya dalam seminggu, menurut Pusat Kawalan Penyakit (CDC).

Pada mesyuarat mingguan Jumaat, Timbalan Ketua Pengarah CDC Chuang Jen-hsiang (莊人祥) berkata 116,705 orang mendapatkan rawatan perubatan untuk simptom seperti selesema di hospital seluruh negara sepanjang minggu lalu, termasuk 61 kes selebihnya disahkan.

Virus H1N1, selalunya dikenali sebagai selesema babi, kini merupakan sumber utama jangkitan selesema di komuniti kediaman di Taiwan, menyumbang 84.5 peratus daripada keseluruhannya, kata Chung, dan akan mengambil masa satu minggu untuk menentukan sama ada jangkitan selesema memuncak atau tidak.

Sepanjang minggu lepas, 13 orang berusia antara 47-97 tahun meninggal dunia akibat selesema bermusim, termasuk wanita berusia 80 tahun, pesakit kanser dan kronik radang paru-paru, kata pakar perubatan CDC Lin Yung-ching (林詠青).

Menurut Lin, wanita itu mengalami demam pada akhir Disember dan kemudian mengalami sesak nafas akut dalam masa empat hari, akhirnya mati akibat radang paru-paru dan kegagalan pernafasan ketika dikejarkan ke hospital.

Beliau adalah satu-satunya daripada 13 orang yang meninggal dunia akibat virus H1N1 yang telah menerima vaksin selesema.

Dari 1 Oktober hingga 25 Jan, terdapat 771 jangkitan serius yang disebabkan oleh virus HIN1, termasuk 56 kematian berkaitan dengan flu, mengikut data CDC.

spot_img