[Video] Proton Perdana milik Tun Mahathir tersadai di garaj terbiar di UK

Berkaitan

Mimbar masjid berusia lebih 100 tahun di Kampung Kepayang

GOPENG — Mimbar berusia lebih 100 tahun dipercayai dihasilkan...

Bandar tiada dalam peta

Osaka: Disebabkan kemiskinan melampau, bandar Kamagasaki di Osaka, Jepun...

Mula tampak senyum di bibir

Ada yang minta pandangan saya tentang UMNO sekarang. Tanya...
00:01:06

[Video] 73 rumah atas air di Pulau Gaya musnah

KOTA KINABALU: Sebanyak 73 rumah atas air musnah dalam...

Lelaki 57 tahun ditahan berhubung kes bunuh petugas wanita IKRAM

Seorang lelaki berusia 57 tahun ditahan bagi membantu siasatan...

Misteri tentang sebuah Proton Perdana yang tersadai di dalam sebuah garaj di United Kingdom (UK) terjawab apabila ia disahkan milik bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Baru-baru ini tular video di YouTube, apabila sekumpulan peneroka menemui beberapa kereta mewah, klasik dan kereta lumba Formula 1 dalam sebuah garaj kosong di Surrey.

Turut ditemui Lost Adventures dalam video Secret Underground Facility Hiding Cars Worth Millions (Formula 1 and Prototypes) adalah sebuah Proton Perdana generasi kedua yang masih baru dan bernombor pendaftaran Malaysia.

Sebuah laman Facebook penyokong Dr Mahathir semalam menjelaskan kereta bernombor VK 5231 didaftarkan atas nama pengasas parti Pejuang dan bangunan terbiar itu adalah Bristol Cars milik Kamal Siddiq, seorang usahawan warga Britain berdarah Pakistan.

Menurut laman Facebook Saya Sayang Tun Dr Mahathir Mohamad, Dr Mahathir membawa Proton Perdana ke UK pada 2016 untuk dijadikan bahan kajian (R&D) bagi mengubahnya menjadi kereta hybrid.

Katanya jika berjaya, Proton akan berupaya menghasilkan kereta berteknologi hybrid sendiri dan bersaing dengan model antarabangsa.

“Sekarang tidak pasti sama ada kereta tersebut telah melalui proses R&D atau tidak dan kereta ini sepatutnya telah dibawa pulang,” catat laman itu.

Turut dikepilkan bukti surat Dr Mahathir kepada kastam untuk mengeksport kenderaan itu bagi tujuan penyelidikan.

spot_img