[Video] #Coronavirus: Jumlah kematian di China melebihi 2,000 – pesakit yang sembuh meningkat

Berkaitan

Mimbar masjid berusia lebih 100 tahun di Kampung Kepayang

GOPENG — Mimbar berusia lebih 100 tahun dipercayai dihasilkan...

Bandar tiada dalam peta

Osaka: Disebabkan kemiskinan melampau, bandar Kamagasaki di Osaka, Jepun...

Mula tampak senyum di bibir

Ada yang minta pandangan saya tentang UMNO sekarang. Tanya...
00:01:06

[Video] 73 rumah atas air di Pulau Gaya musnah

KOTA KINABALU: Sebanyak 73 rumah atas air musnah dalam...

Lelaki 57 tahun ditahan berhubung kes bunuh petugas wanita IKRAM

Seorang lelaki berusia 57 tahun ditahan bagi membantu siasatan...

Buat kali pertama, jumlah pesakit yang sembuh adalah lebih besar daripada kes yang baru disahkan

Hubei terus dilanda wabak tertinggi dengan jumlah terkumpul 61,682 jangkitan dan 1,921 kematian.

Pihak berkuasa kesihatan China melaporkan 1,749 kes koronavirus baru dan 136 kematian baru, menjadikan jumlahnya sebanyak 74,185 dan 2,004, masing-masing di tanah besar China pada Rabu.

Walaupun kematian di tanah besar kini melebihi 2,000, buat kali pertama jumlah pesakit yang telah pulih dan telah dibenarkan keluar dari hospital adalah lebih besar daripada jumlah kes baru yang dilaporkan. Di luar wilayah Hubei, pusat wabak itu, bilangan jangkitan baru jatuh untuk hari ke-15 berturut-turut.

Hubei terus menjadi wilayah paling teruk dilanda penyakit coronavirus, dengan 1,693 kes baru dan 132 kematian baru pada pagi Rabu. Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan China berkata 1,824 pesakit telah pulih dan telah dibenarkan keluar dari hospital.

Kes baru Covid-19, penyakit yang disebabkan oleh virus pernafasan, tertumpu di Wuhan, ibu kota Hubei. Suruhanjaya kesihatan Hubei melaporkan 1,660 kes baru dan 116 lagi kematian di bandar itu.

Sehingga hari ini, lebih daripada 9,100 orang di Hubei telah pulih dari penyakit itu dan telah dibenarkan keluar dari hospital. Seramai 11,200 orang kekal dalam keadaan yang teruk atau kritikal.

Angka-angka baru dikeluarkan beberapa jam selepas Rusia mengumumkan bahawa ia akan melaksanakan larangan menyeluruh ke atas semua warganegara China dari memasuki negara itu pada hari Khamis (20 Feb), memetik laporan “wabak di China semakin teruk”.

Pakar WHO berada di China untuk mengumpulkan maklumat dan menawarkan garis panduan kepada pihak berkuasa di sana. Sebagai sebahagian daripada misi itu, pasukan itu boleh pergi ke Wuhan, kata ketua WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus dalam taklimat pada hari Selasa.

spot_img