Sunday, April 11, 2021
Spread the love

[Video] #Coronavirus: Jumlah kematian di China melebihi 2,000 – pesakit yang sembuh meningkat

Must Read

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...

Rangkaian data ATM digodam, kata panglima angkatan tentera

Serangan siber berlaku terhadap rangkaian data milik Angkatan Tentera Malaysia (ATM), kata Panglima Angkatan Tentera Jeneral Affendi Buang. “Insiden itu...

BN terbuka terima parti lain, kata Tok Mat Hasan

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Mohamad Hasan berkata tidak ada salahnya BN menerima parti-parti lain yang berhajat menyertai gabungan...
Spread the love

Buat kali pertama, jumlah pesakit yang sembuh adalah lebih besar daripada kes yang baru disahkan

Hubei terus dilanda wabak tertinggi dengan jumlah terkumpul 61,682 jangkitan dan 1,921 kematian.

Pihak berkuasa kesihatan China melaporkan 1,749 kes koronavirus baru dan 136 kematian baru, menjadikan jumlahnya sebanyak 74,185 dan 2,004, masing-masing di tanah besar China pada Rabu.

Walaupun kematian di tanah besar kini melebihi 2,000, buat kali pertama jumlah pesakit yang telah pulih dan telah dibenarkan keluar dari hospital adalah lebih besar daripada jumlah kes baru yang dilaporkan. Di luar wilayah Hubei, pusat wabak itu, bilangan jangkitan baru jatuh untuk hari ke-15 berturut-turut.

Hubei terus menjadi wilayah paling teruk dilanda penyakit coronavirus, dengan 1,693 kes baru dan 132 kematian baru pada pagi Rabu. Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan China berkata 1,824 pesakit telah pulih dan telah dibenarkan keluar dari hospital.

Kes baru Covid-19, penyakit yang disebabkan oleh virus pernafasan, tertumpu di Wuhan, ibu kota Hubei. Suruhanjaya kesihatan Hubei melaporkan 1,660 kes baru dan 116 lagi kematian di bandar itu.

Sehingga hari ini, lebih daripada 9,100 orang di Hubei telah pulih dari penyakit itu dan telah dibenarkan keluar dari hospital. Seramai 11,200 orang kekal dalam keadaan yang teruk atau kritikal.

Angka-angka baru dikeluarkan beberapa jam selepas Rusia mengumumkan bahawa ia akan melaksanakan larangan menyeluruh ke atas semua warganegara China dari memasuki negara itu pada hari Khamis (20 Feb), memetik laporan “wabak di China semakin teruk”.

Pakar WHO berada di China untuk mengumpulkan maklumat dan menawarkan garis panduan kepada pihak berkuasa di sana. Sebagai sebahagian daripada misi itu, pasukan itu boleh pergi ke Wuhan, kata ketua WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus dalam taklimat pada hari Selasa.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -