Usah lagi bincang budi bicara, Tun M tiada lagi sokongan majoriti – Zaid

Berkaitan

Mimbar masjid berusia lebih 100 tahun di Kampung Kepayang

GOPENG — Mimbar berusia lebih 100 tahun dipercayai dihasilkan...

Bandar tiada dalam peta

Osaka: Disebabkan kemiskinan melampau, bandar Kamagasaki di Osaka, Jepun...

Mula tampak senyum di bibir

Ada yang minta pandangan saya tentang UMNO sekarang. Tanya...
00:01:06

[Video] 73 rumah atas air di Pulau Gaya musnah

KOTA KINABALU: Sebanyak 73 rumah atas air musnah dalam...

Lelaki 57 tahun ditahan berhubung kes bunuh petugas wanita IKRAM

Seorang lelaki berusia 57 tahun ditahan bagi membantu siasatan...

Datuk Seri Zaid Ibrahim mendakwa ramai dalam kalangan rakyat dan politik hari ini tidak langsung memahami aspek sebenar kerajaan campuran.

Bekas menteri kabinet yang merupakan ahli DAP itu berkata, Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad bukan lagi berada dalam kedudukan sama sebagai orang nombor satu kerajaan yang mempunyai majoriti bersih dan besar dari parti politik sendiri.

Dalam ciapan akaun twitter peribadinya, bekas menteri undang-undang itu menggunakan bahasa Inggeris berkata, dalam kes politik semasa negara, Mahathir tidak mempunyai sokongan majoriti.

“Ramai tidak memahami aspek kerajaan bercampur. PM semasa tidak berada dalam kedudukan sama sebagai PM yang mempunyai sokongan majoriti daripada partinya sendiri.

“Pada kes kita dia tidak langsung mempunyai (sokongan) majoriti.

‘Jadi, tolonglah berbincang keputusan utama dan bukannya bercakap mengenai budi bicara PM (Mahathir),” tegas beliau dalam ciapan akaun media sosialnya.

Isu budi bicara PM dalam soal pelantikan Menteri Pendidikan baharu selepas Dr. Maszlee Malik meletakkan jawatan pada 2 Januari lalu menyebabkan beberapa pemimpin Pakatan Harapan (PH) termasuk Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng mencadangkan supaya lebih baik soal pelantikan pengganti Maszlee dibincangkan dalam mesyuarat PH.- MalaysiaGazette

spot_img