UMNO, Pas setuju Muafakat Nasional didaftar secara rasmi

Berkaitan

Mimbar masjid berusia lebih 100 tahun di Kampung Kepayang

GOPENG — Mimbar berusia lebih 100 tahun dipercayai dihasilkan...

Bandar tiada dalam peta

Osaka: Disebabkan kemiskinan melampau, bandar Kamagasaki di Osaka, Jepun...

Mula tampak senyum di bibir

Ada yang minta pandangan saya tentang UMNO sekarang. Tanya...
00:01:06

[Video] 73 rumah atas air di Pulau Gaya musnah

KOTA KINABALU: Sebanyak 73 rumah atas air musnah dalam...

Lelaki 57 tahun ditahan berhubung kes bunuh petugas wanita IKRAM

Seorang lelaki berusia 57 tahun ditahan bagi membantu siasatan...

UMNO dan Pas mencapai persetujuan untuk mendaftarkan Muafakat Nasional (MN) secara rasmi dengan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia.

Keputusan tersebut diumumkan dalam satu kenyataan yang ditandatangani oleh Setiausaha Agung I MN, Tan Sri Annuar Musa dan Setiausaha Agung II gabungan kerjasama itu, Datuk Takiyuddin Hassan.

Kedua-dua pemimpin itu berkata, kepimpinan MN telah bersepakat secara bersama serta memberi komitmen untuk terus memperkukuhkan perpaduan dan kerjasama antara parti sebagai persiapan menghadapai Pilihan Raya Umum ke-15 kelak.

Mesyuarat Jawatankuasa Perunding MN yang sepatutnya berlangsung semalam telah ditanggunghkan seiring dengan arahan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) terutamanya di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur bagi menangai pandamik Covid-19.

Biro Politik UMNO dalam mesyuarat 13 Oktober lalu memutuskan supaya kerjasama dengan Pas di bawah MN didaftarkan secara rasmi dan perkara tersebut menurut Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan akan dibawa dalam mesyuarat MN untuk dibincangkan.

Keputusan tersebut juga, menurut beliau, akan dibincangkan dalam mesyuarat Majlis Tertinggi UMNO yang dijadual hari ini di Pahang namun terpaksa dibatalkan sejajar dengan arahan MKN.

Keputusan UMNO meletakkan syarat sokong PN keputusan sebulat suara Biro Politik – Najib

UMNO-PAS kekal muafakat!

spot_img