Sunday, April 11, 2021
Spread the love

#PRKKimanis: Umno gesa SPR siasat Warisan beri hadiah cabutan bertuah kereta, motosikal

Must Read

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...

Rangkaian data ATM digodam, kata panglima angkatan tentera

Serangan siber berlaku terhadap rangkaian data milik Angkatan Tentera Malaysia (ATM), kata Panglima Angkatan Tentera Jeneral Affendi Buang. “Insiden itu...

BN terbuka terima parti lain, kata Tok Mat Hasan

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Mohamad Hasan berkata tidak ada salahnya BN menerima parti-parti lain yang berhajat menyertai gabungan...
Spread the love

KIMANIS: Umno menggesa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menyiasat Warisan bagi kesalahan pilihan raya selepas memberi hadiah cabutan bertuah yang terdiri daripada kereta dan motosikal.

Ketua Penerangan Umno, Shamsul Anuar Nasarah mendakwa Warisan memberikan barangan tersebut semasa sambutan Krismas dan Tahun Baru di Membakut, semalam.

“Kami difahamkan semasa program itu, Warisan menyediakan hadiah cabutan bertuah yang terdiri daripada 50 motosikal dan 3 kereta untuk pemenang bertuah.

“Kami menggesa SPR menyiasat dan mengambil tindakan kerana ini melanggar peraturan pilihan raya,” katanya semasa berceramah di Batu 6, semalam.

Shamsul berkata tidak salah menyambut perayaan itu tetapi pemberian hadiah kepada pengundi semasa tempoh kempen pilihan raya adalah tidak sah.

Beliau berkata Warisan mesti menghormati undang-undang untuk menunjukkan integritinya sebagai kerajaan yang memerintah.

“Jika anda tidak menghormati undang-undang, maka bagaimana anda boleh mentadbir?

“Kami berharap SPR akan telus. Tindakan mesti diambil dan peraturan diperhatikan untuk menjaga integriti dan institusi pilihan raya,” katanya.

Shamsul juga mengkritik Presiden Warisan Shafie Apdal yang menyeru pengundi tidak mengundi BN supaya BN tidak bangkit semula kerana ia merupakan parti berasaskan semenanjung, dan menuduh BN tidak membawa pembangunan besar kepada Sabah ketika ia berkuasa.

“Dia berkata masih ada rakyat yang tiada rumah, dia tidak mempunyai hak untuk berkata begitu.

“Semasa dia menjadi menteri (pembangunan luar bandar dan wilayah) di bawah BN, Shafie mempunyai peruntukan lebih RM34.8 bilion, yang kedua tertinggi selepas Jabatan Perdana Menteri. Jadi kenapa dia tidak melaksanakan projek itu? Kenapa ada banyak masalah kemudian?” soalnya.

Beliau berkata Shafie adalah satu-satunya pemimpin Sabah yang dilantik sebagai menteri kanan dalam Kabinet Persekutuan.

“Shafie berperanan ke atas kementerian yang bertanggungjawab untuk membangunkan infrastruktur dan membasmi kemiskinan. Dia mempunyai agensi penting seperti Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (Risda) dan Felcra di bawahnya.

“Dia diberikan tanggungjawab tetapi tidak menjalankannya dengan betul. Apa yang dia katakan semuanya adalah retorik.”

Shafie, selepas penamaan calon semalam, menggesa pengundi di Kimanis memastikan kemenangan Warisan “supaya BN tidak bangkit semula di Sabah”.

- Advertisement -

6 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -