UMNO Dijangka Tangguh Pemilihan Parti 2021

Berkaitan

Mimbar masjid berusia lebih 100 tahun di Kampung Kepayang

GOPENG — Mimbar berusia lebih 100 tahun dipercayai dihasilkan...

Bandar tiada dalam peta

Osaka: Disebabkan kemiskinan melampau, bandar Kamagasaki di Osaka, Jepun...

Mula tampak senyum di bibir

Ada yang minta pandangan saya tentang UMNO sekarang. Tanya...
00:01:06

[Video] 73 rumah atas air di Pulau Gaya musnah

KOTA KINABALU: Sebanyak 73 rumah atas air musnah dalam...

Lelaki 57 tahun ditahan berhubung kes bunuh petugas wanita IKRAM

Seorang lelaki berusia 57 tahun ditahan bagi membantu siasatan...

Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) dijangka menangguhkan pemilihan parti tahun ini sebagai persiapan berhadapan pilihan raya umum yang dijangka selepas tamat darurat pada 1 Ogos nanti.

Menurut sumber, usul penangguhan Pemilihan UMNO 2021 telah dikemukakan dalam mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO pada 19 Februari lalu di Janda Baik, Pahang. Namun perbincangan dan keputusan mengenai usul tersebut ditangguhkan selepas Perhimpunan Agung UMNO 2020 yang akan berlangsung akhir Mac nanti.’
Menurut Perlembagaan UMNO, MKT mempunyai kuasa menangguhkan pemilihan sehingga 18 bulan dari sepatutnya diadakan pemilihan baharu. Sebelum ini beberapa pemimpin UMNO termasuk Presiden, Timbalan Presiden dan Setiausaha Agung UMNO menegaskan pemilihan akan diadakan pada tahun ini.

Pemilihan UMNO perlu diadakan setiap 3 tahun dengan kali terakhir UMNO mengadakan pemilihan ialah pada 30 Jun 2018. Tempoh matang kepimpinan UMNO sekarang akan tamat pada 30 Jun 2021.

Jika tiada penangguhan, proses pemilihan perlu dilakukan sebelum Julai 2021.

Manakala Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin telah memberi komitmen untuk membubarkan Dewan Rakyat sebaik perintah Darurat ditamatkan. Bagaimanapun tiada kepastian sama ada darurat ini akan dilanjutkan selepas Ogos atau ditamatkan bagi mengadakan Pilihan Raya Umum ke-15.

– Sumber Dalaman

spot_img