Monday, April 12, 2021
Spread the love

Thailand rekod 100 hari tanpa jangkitan tempatan

Must Read

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...

Rangkaian data ATM digodam, kata panglima angkatan tentera

Serangan siber berlaku terhadap rangkaian data milik Angkatan Tentera Malaysia (ATM), kata Panglima Angkatan Tentera Jeneral Affendi Buang. “Insiden itu...

BN terbuka terima parti lain, kata Tok Mat Hasan

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Mohamad Hasan berkata tidak ada salahnya BN menerima parti-parti lain yang berhajat menyertai gabungan...
Spread the love

BANGKOK: Thailand mencatatkan sifar kes baharu tempatan COVID-19 bagi hari ke-100 berturut-turut.

Perdana Menteri, Jeneral Prayuth Chan o-cha, berkata kerjasama rakyat telah membantu mengekang penularan pandemik COVID-19 di negara itu dan ‘mengekalkan negara yang selamat’.

“Saya berharap rakyat akan terus memberi kerjasama untuk mencegah gelombang kedua COVID-19… jika ia berulang, rakyat akan kembali sengsara,” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Pentadbiran Situasi Ekonomi mengenai pandemik COVID-19 di rumah kerajaan di sini, semalam.

Thailand, negara pertama di luar China yang melaporkan kes COVID-19 pada Januari lalu, mengesahkan terdapat 3,425 kes dengan 58 kematian manakala 93 pesakit masih dirawat di hospital setakat ini.

Seperti Taiwan dan New Zealand, negara lain yang berjaya melepasi 100 hari sebelum jangkitan tempatan muncul kembali, kejayaan Thailand memerangi COVID-19 disebabkan penutupan pintu masuknya sejak 3 April, iaitu hanya rakyat Thailand yang dibenar pulang ke negara itu serta diplomat dan pemegang permit kerja.

Sejak 1 Julai, Thailand bersetuju membenarkan warga asing yang terpilih termasuk pelancong perubatan dan pekerja migran dari negara jiran dalam sektor infrastruktur dan industri makanan memasuki negara berkenaan.

Larangan kemasukan pelancong asing telah menjejaskan industri pelancongan negara itu. Thailand dijangka hanya menerima kedatangan 8 juta pelancong asing tahun ini berbanding 39.8 juta pelancong pada tahun 2019.

Sementara itu, Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Kawalan Penyakit Tanarak Pipat berkata Thailand telah memperketat penguatkuasaannya di 10 wilayah sepanjang sempadan Thailand – Myanmar kerana bimbang ancaman gelombang kedua COVID-19 berikutan peningkatan kes di Myanmar.

“Kita mesti berhenti mengambil pekerja migran secara haram untuk menghalang penularan gelombang kedua pandemik COVID-19,” katanya.

Dalam tempoh 24 jam lalu, Thailand merekodkan lapan kes baharu COVID-19 termasuk empat daripada satu keluarga warga Amerika Syarikat berusia lingkungan 12 hingga 49 tahun.

Empat lagi pesakit baharu adalah rakyat Thailand iaitu dua wanita dan dua lelaki yang pulang dari luar negara. – AGENSI

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -