Tak perlu isytihar darurat, kata Agong

Berkaitan

Mimbar masjid berusia lebih 100 tahun di Kampung Kepayang

GOPENG — Mimbar berusia lebih 100 tahun dipercayai dihasilkan...

Bandar tiada dalam peta

Osaka: Disebabkan kemiskinan melampau, bandar Kamagasaki di Osaka, Jepun...

Mula tampak senyum di bibir

Ada yang minta pandangan saya tentang UMNO sekarang. Tanya...
00:01:06

[Video] 73 rumah atas air di Pulau Gaya musnah

KOTA KINABALU: Sebanyak 73 rumah atas air musnah dalam...

Lelaki 57 tahun ditahan berhubung kes bunuh petugas wanita IKRAM

Seorang lelaki berusia 57 tahun ditahan bagi membantu siasatan...

Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah berkata, tiada keperluan mengisytiharkan darurat di mana-mana bahagian dalam negara ini sekarang.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Ahmad Fadil Shamsuddin berkata, keputusan itu dibuat Agong selepas berbincang dengan raja-raja Melayu dan melihat situasi semasa di dalam negara.

“Sultan Abdullah merasakan kerajaan sekarang berjaya menangani wabak ini dengan baik dan berkesan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata, ketika menghadap Sultan Abdullah di Kuantan Jumaat lalu, Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin memohon Agong mengisytiharkan darurat di bawah Perkara 150(1) dan 150(2) Perlembagaan Persekutuan untuk memerangi Covid-19.

Tetapi, katanya, Agong percaya dengan keupayaan kerajaan pimpinan Muhyiddin melaksanakan dasar dan penguatkuasaan bagi membendung penularan Covid-19.

Beliau berkata, Agong mengingatkan ahli politik berhenti berpolitik bagi mengelakkan kestabilan negara terjejas.

“Sultan Abdullah turut berpendapat tiada perlunya ahli-ahli Parlimen meneruskan tindakan tidak bertanggungjawab yang boleh mengganggu gugat kestabilan Kerajaan sedia ada.”

Katanya, Sultan Abdullah turut menegaskan Belanjawan 2021 yang akan dibentangkan di Dewan Rakyat pada 6 Nov ini amat penting kepada rakyat dalam menangani Covid-19 dan memulihkan ekonomi negara.

“Justeru, peruntukan kewangan amat diperlukan petugas barisan depan bagi melancarkan tugas dan tanggungjawab mereka.

“Baginda menyeru seluruh rakyat, tanpa mengira latar belakang dan khususnya fahaman politik, mengetepikan segala perbezaan dan perbalahan.

“Bersatu padu dan bersatu hati memainkan peranan masing-masing dalam membantu kerajaan dan pihak berkuasa membendung Covid-19 demi keselamatan diri dan kesejahteraan negara yang kita cintai,” katanya yang yakin dengan semangat perpaduan dan juang tinggi rakyat.

spot_img