Monday, April 12, 2021
Spread the love

Tak perlu isytihar darurat, kata Agong

Must Read

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...

Rangkaian data ATM digodam, kata panglima angkatan tentera

Serangan siber berlaku terhadap rangkaian data milik Angkatan Tentera Malaysia (ATM), kata Panglima Angkatan Tentera Jeneral Affendi Buang. “Insiden itu...

BN terbuka terima parti lain, kata Tok Mat Hasan

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Mohamad Hasan berkata tidak ada salahnya BN menerima parti-parti lain yang berhajat menyertai gabungan...
Spread the love

Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah berkata, tiada keperluan mengisytiharkan darurat di mana-mana bahagian dalam negara ini sekarang.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Ahmad Fadil Shamsuddin berkata, keputusan itu dibuat Agong selepas berbincang dengan raja-raja Melayu dan melihat situasi semasa di dalam negara.

“Sultan Abdullah merasakan kerajaan sekarang berjaya menangani wabak ini dengan baik dan berkesan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata, ketika menghadap Sultan Abdullah di Kuantan Jumaat lalu, Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin memohon Agong mengisytiharkan darurat di bawah Perkara 150(1) dan 150(2) Perlembagaan Persekutuan untuk memerangi Covid-19.

Tetapi, katanya, Agong percaya dengan keupayaan kerajaan pimpinan Muhyiddin melaksanakan dasar dan penguatkuasaan bagi membendung penularan Covid-19.

Beliau berkata, Agong mengingatkan ahli politik berhenti berpolitik bagi mengelakkan kestabilan negara terjejas.

“Sultan Abdullah turut berpendapat tiada perlunya ahli-ahli Parlimen meneruskan tindakan tidak bertanggungjawab yang boleh mengganggu gugat kestabilan Kerajaan sedia ada.”

Katanya, Sultan Abdullah turut menegaskan Belanjawan 2021 yang akan dibentangkan di Dewan Rakyat pada 6 Nov ini amat penting kepada rakyat dalam menangani Covid-19 dan memulihkan ekonomi negara.

“Justeru, peruntukan kewangan amat diperlukan petugas barisan depan bagi melancarkan tugas dan tanggungjawab mereka.

“Baginda menyeru seluruh rakyat, tanpa mengira latar belakang dan khususnya fahaman politik, mengetepikan segala perbezaan dan perbalahan.

“Bersatu padu dan bersatu hati memainkan peranan masing-masing dalam membantu kerajaan dan pihak berkuasa membendung Covid-19 demi keselamatan diri dan kesejahteraan negara yang kita cintai,” katanya yang yakin dengan semangat perpaduan dan juang tinggi rakyat.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -