Monday, April 12, 2021
Spread the love

SRC International: Saya bukanlah bodoh sangat, kata Najib

Must Read

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...

Rangkaian data ATM digodam, kata panglima angkatan tentera

Serangan siber berlaku terhadap rangkaian data milik Angkatan Tentera Malaysia (ATM), kata Panglima Angkatan Tentera Jeneral Affendi Buang. “Insiden itu...

BN terbuka terima parti lain, kata Tok Mat Hasan

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Mohamad Hasan berkata tidak ada salahnya BN menerima parti-parti lain yang berhajat menyertai gabungan...
Spread the love

Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak memberitahu Mahkamah Tinggi di sini hari ini yang beliau “bukanlah bodoh sangat” untuk terus mengekalkan bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) SRC International Sdn Bhd (CEO) Nik Faisal Ariff Kamil hanya kerana lelaki itu menguruskan pergerakan wang ke dalam akaun bank peribadinya.

“Saya bukanlah bodoh sangat (ketawa kecil)…tolong lah,” kata Najib, 67.

Sebagai respons kepada itu, Timbalan Pendakwa Raya utama, Datuk V Sithambaram memberitahu mahkamah yang beliau pernah melihat banyak orang yang “amat bijak” didakwa di mahkamah dalam pengalaman kerjanya selama 42 tahun.

“Saya tidak tahu apa yang berlaku. Saya kata yang saya bukannya bodoh untuk buat sesuatu seperti itu,” kata Najib.

Najib berkata, hanya selepas beliau dimaklumkan oleh bekas Pengerusi Lembaga Pengarah SRC International, Tan Sri Ismee Ismail berhubung integriti Nik Faisal dalam menguruskan syarikat itu barulah beliau (Najib) memecat Nik Faisal sebagai CEO pada 2014.

Ditanya selanjutnya oleh Sithambaram, Najib berkata, walaupun mengetahui Nik Faisal kurang berintegriti, beliau mengekalkan Nik Faisal sebagai pemegang amanah akaun peribadinya dan ahli lembaga pengarah SRC.

Sebelum ini, Najib memberitahu mahkamah bahawa beliau mengekalkan Nik Faisal sebagai ahli lembaga pengarah SRC International, walaupun memecatnya sebagai CEO berikutan menerima aduan tentang salah urus kewangan, untuk memudahkan penghantaran balik dana SRC yang dibekukan oleh pihak berkuasa Switzerland kerana beliau mahukan “kesinambungan”.

“Saya mengekalkan Nik Faisal untuk menguruskan akaun saya kerana isu tentang integritinya hanya dibawa kepada perhatian saya kemudian.

“Bank juga tidak memberi makluman kepada saya berhubung sebarang kejadian yang tidak diingini dalam akaun saya semasa ia berada di bawah pengurusan Nik Faisal,” kata Ahli Parlimen Pekan itu.

Terdahulu, Sithambaram mencadangkan kepada Najib bahawa beliau sebenarnya tahu apa yang berlaku kerana pada penyata bank, yang menunjukkan aliran wang daripada anak syarikat SRC, Gandingan Menteri Sdn Bhd kepada Ihsan Perdana Sdn Bhd (IPSB), entiti yang ditubuhkan untuk mengurus program tanggungjawab sosial korporat 1Malaysia Development Berhad, dan masuk ke dalam akaun peribadi beliau (Najib), telah dihantar ke kediamannya (Najib) di Langgak Duta.

Najib bersetuju dengan cadangan Sithambaram tetapi mengekalkan pendiriannya bahawa penyata akaun itu tidak ada bersamanya dan beliau tidak pernah memberi kebenaran untuk wang daripada kedua-dua syarikat itu dimasukkan ke dalam akaunnya.

Sithambaram: Dan tuan, saya dapatkan katakan, bagi diri saya sendiri, saya tidaklah terlalu bodoh apabila melihat wang RM42 juta masuk dan keluar, tanpa memeriksanya.

Najib: Itu adalah anda

Sithambaram: Saya cadangkan kepada anda bahawa anda dengan sengaja melantik Nik Faisal sebagai pemegang amanah akaun dan CEO SRC untuk memastikan pemindahan dana itu.

Najib: Saya benar-benar tidak bersetuju kerana tidak ada bukti untuk menunjukkan perkara itu.

Sithambaram: Saya cadangkan kepada tuan, bahawa Nik Faisal adalah ‘leftenan’ yang dipercayai anda yang anda letakkan di SRC untuk menyeleweng dana daripada SRC masuk ke dalam akaun anda.

Najib: Saya benar-benar tidak bersetuju.

Kepada soalan lain Sithambaram, Najib tidak bersetuju bahawa suratnya yang mengucapkan terima kasih kepada Raja Arab Saudi bagi derma itu adalah palsu dan dikemukakan selepas difikirkan kemudian.

Apabila ditanya oleh timbalan pendakwa raya itu jika beliau masih mempunyai salinan asal surat itu, Najib berkata semestinya surat itu kini berada di dalam Pejabat Perdana Menteri.

Najib membela diri terhadap tujuh pertuduhan menyalahgunakan RM42 juta dana SRC International Sdn Bhd, yang terdiri daripada tiga pertuduhan pecah amanah (CBT), tiga pertuduhan pengubahan wang haram dan satu pertuduhan menyalahgunakan kedudukannya berkaitan dengan dana SRC.

Perbicaraan di hadapan Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali bersambung esok. – Bernama

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -