Friday, April 16, 2021
Spread the love

SPRM siasat Airbus, AirAsia terbabit rasuah

Must Read

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...

Rangkaian data ATM digodam, kata panglima angkatan tentera

Serangan siber berlaku terhadap rangkaian data milik Angkatan Tentera Malaysia (ATM), kata Panglima Angkatan Tentera Jeneral Affendi Buang. “Insiden itu...

BN terbuka terima parti lain, kata Tok Mat Hasan

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Mohamad Hasan berkata tidak ada salahnya BN menerima parti-parti lain yang berhajat menyertai gabungan...
Spread the love

AirAsia tandatangan tempahan pesawat dengan Airbus.
AirAsia hari ini menandatangani dua perjanjian utama menempah tambahan 12 pesawat A330neo dan 30 pesawat A321XLR dengan Airbus.

Sebagai sebahagian daripada perjanjian, Airbus akan memperluas khidmat penyelenggaraan, pembaikan dan baik pulih (MRO) di negara ini dengan penubuhan Inisiatif Digital Airbus Malaysia.

Ia untuk meningkatkan daya saing sektor aeroangkasa tempatan menerusi penerapan teknologi digital baharu, selaras dengan dasar kerajaan untuk menjadikan Malaysia hab aeroangkasa serantau.

Selain itu, ia sekali gus usaha meningkatkan program penyelidikan bersama, termasuk dalam pengeluaran biofuel.

Perjanjian itu ditandatangani Ketua Pegawai Eksekutif Airbus, Guillaume Faury, Pengerusi AirAsia X Berhad, Tan Sri Rafidah Aziz dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia, Datuk Kamarudin Meranun untuk projek perindustrian.

Majlis itu disaksikan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Turut hadir Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia, Tan Sri Tony Fernandes.

Sementara itu Guillaume memberitahu, pesanan tambahan itu membuktikan kemampuan Airbus dalam memenuhi penyelesaian terhadap permintaan pasaran pertengahan melalui gabungan produk pesawat lorong tunggal dan pesawat badan luas.

Airbus adalah rakan kongsi antarabangsa terbesar bagi industri aeroangkasa Malaysia.

AirAsia X ketika ini merupakan pelanggan terbesar bagi pesawat A330neo.

Kesemua pesawat A330neo yang ditempah oleh AirAsia X adalah model A330-900, model yang besar berbanding pesawat A330neo yang lain.

Pesawat A330neo direka untuk beroperasi dengan cekap dan baik bagi penerbangan serantau dan jarak jauh.

Pesawat ini berkeupayaan untuk terbang dalam jarak jauh, dan boleh terbang sejauh 7,250 batu nautika untuk A330-900.

Perjanjian itu ditandatangani Ketua Pegawai Eksekutif Airbus, Guillaume Faury, Pengerusi AirAsia X Berhad, Tan Sri Rafidah Aziz dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia, Datuk Kamarudin Meranun untuk projek perindustrian. (AstroAwani 30 August 2019)
http://www.astroawani.com/berita-bisnes/airasia-tandatangan-tempahan-pesawat-dengan-airbus-216354

…..
SPRM siasat Airbus, AirAsia terbabit rasuah

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengesahkan sudah menjalankan siasatan berhubung dakwaan rasuah membabitkan Airbus dan dua eksekutif dari AirAsia, seperti didedahkan portal United Kingdom (UK) semalam.

Ketua Pesuruhjaya SPRM, Latheefa Koya, berkata mengikut akta SPRM, pihaknya mempunyai bidang kuasa untuk menyiasat sebarang tindakan rasuah dilakukan oleh mana-mana warga tempatan atau penduduk tetap Malaysia yang berada di luar negara.

“Dalam kes Airbus-Airasia ini, saya dengan ini mengesahkan pihak SPRM sudah menghubungi pihak berkuasa UK dan sudah memulakan penyiasatan dalam perkara ini.

“Kami mempunyai kuasa untuk menyiasat apa-apa tindakan rasuah dilakukan individu berkenaan,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Semalam, portal The Telegraph dilaporkan mendakwa Airbus membayar RM204 juta dan menawarkan RM225 juta lagi untuk menaja sebuah pasukan sukan yang mempunyai kaitan dengan dua individu berpengaruh di AirAsia and AirAsiaX.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -