Shafie Apdal, ahli parlimen Sabah tiba di Putrajaya

Berkaitan

Mimbar masjid berusia lebih 100 tahun di Kampung Kepayang

GOPENG — Mimbar berusia lebih 100 tahun dipercayai dihasilkan...

Bandar tiada dalam peta

Osaka: Disebabkan kemiskinan melampau, bandar Kamagasaki di Osaka, Jepun...

Mula tampak senyum di bibir

Ada yang minta pandangan saya tentang UMNO sekarang. Tanya...
00:01:06

[Video] 73 rumah atas air di Pulau Gaya musnah

KOTA KINABALU: Sebanyak 73 rumah atas air musnah dalam...

Lelaki 57 tahun ditahan berhubung kes bunuh petugas wanita IKRAM

Seorang lelaki berusia 57 tahun ditahan bagi membantu siasatan...

Terdapat satu gelombang besar yang membadai politik Malaysia di tengah-tengah ketenangan di permukaan, dan tanda yang paling jelas adalah pertemuan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) selama enam jam dan hampir menjadi kenyataan.

Saya difahamkan bahawa mesyuarat itu adalah untuk membincangkan “tindakan selanjutnya” berikutan mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan pada Jumaat lepas.

Mesyuarat pada hari Jumaat menyaksikan Tun Dr Mahathir Mohamad yang kelihatan gembira dan agak gementar memberitahu sidang akhbar bahawa para pemimpin Pakatan bersetuju dengan keputusan beliau.

Beliau menjelaskan bahawa dia bertanggungjawab dan dia yang akan memutuskan sama ada dia mahu mengosongkan jawatan Perdana Menteri, terpulang kepada beliau.

Sementara itu, Datuk Seri Shafie Apdal dan pemimpin politik lain dikatakan telah terbang dari Sabah ke Putrajaya di tengah spekulasi bahawa Pakatan Harapan yang memerintah sekarang ini bakal tumbanh malam ini atau mungkin esok.

Setakat diketahui gabungan parti di Malaysia Timur, WARISAN dan GPS awal-awal lagi telah memberi sokongan penuh terhadap kepimpinan Mahathir untuk menubuhkan kerajaan baharu persekutuan.

UMNO baru sahaja mengadakan mesyuar Majlis Tertinggi secara tergempar di WTC bersama ahli Parlimen dari UMNO dan akan mengadakan pertemuan lain hari ini dengan wakil dari PAS.

Spekulasi tersebar bahawa kepimpinan baru akan mengangkat sumpah untuk memimpin Kerajaan Malaysia lewat hari ini atau awal pagi esok, walaupun saya belum menerima apa-apa petunjuk dari mana-mana sumber saya.

spot_img