Friday, April 16, 2021
Spread the love

Selatan Thailand terus bergolak jika suara generasi muda diketepikan

Must Read

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...

Rangkaian data ATM digodam, kata panglima angkatan tentera

Serangan siber berlaku terhadap rangkaian data milik Angkatan Tentera Malaysia (ATM), kata Panglima Angkatan Tentera Jeneral Affendi Buang. “Insiden itu...

BN terbuka terima parti lain, kata Tok Mat Hasan

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Mohamad Hasan berkata tidak ada salahnya BN menerima parti-parti lain yang berhajat menyertai gabungan...
Spread the love

PATTANI – Wilayah di selatan Thailand akan terus bergolak jika pihak-pihak yang berjuang untuk perdamaian terdiri daripada barisan generasi terdahulu.

Ini kerana, mereka tidak akan memahami apa yang dimahukan oleh generasi pada hari ini, menjadikan hasrat untuk melihat tiga wilayah di negara tersebut kembali aman seperti sediakala hanya satu impian.

Pandangan itu dilontarkan aktivis muda daripada sebuah badan NGO, Sulaiman Chealae apabila menyifatkan generasi terdahulu sebagai sangat beriya-iya hingga hak generasi muda cuba dinafikan.

Katanya, rundingan yang dibuat oleh kedua-dua pihak untuk merintis perdamaian pada ketika ini dibuat oleh generasi lama sedangkan golongan yang sepatutnya mendapat manfaat adalah anak-anak muda.

“Di sini kedua-dua pihak yang berunding untuk merintis damai di Narathiwat, Yala dan Pattani adalah generasi lama.

“Macam mana usaha ini hendak mencapai matlamatnya jika golongan muda tidak disertakan bersama, sedangkan yang menuntut hak itu adalah mereka.

“Jadi jika ini berlaku, saya tidak nampak usaha damai itu akan tercapai sampailah bila-bila,” katanya yang juga Presiden Peaceful of Southern Boundary Organization atau lebih dikenali sebagai POSBO.

Lantaran itu, Sulaiman berharap ‘orang lama’ memberi peluang kepada generasi baharu untuk merealisasikan perdamaian.

Perkara itu harus difikirkan jika semua pihak mahu melihat keganasan yang terjadi di selatan Thailand sejak 16 tahun lalu dihentikan sama sekali – sekali gus menjadikan tiga daerah terbabit kembali harmoni.

Dengan itu, barulah kepelbagaian aktiviti dapat dijana terutama dalam meningkatkan taraf ekonomi serta menambah elok pelaburan.

Penduduk tempatan di semua peringkat tidak perlu lagi rungsing dalam mendepani hari-hari yang mereka sendiri tidak pasti.

Meskipun sebelum ini ada pihak mengaitkan situasi di selatan Thailand dengan rasa tidak puas hati kumpulan minoriti Muslim terhadap pemerintah yang merupakan penganut Buddha namun tidak kurang juga yang menyifatkan ia berpunca daripada tindakan pihak pemerintah berpusat di Bangkok.

Pemerintah dilihat cuba menghapuskan identiti kemelayuan yang diamalkan sejak sekian lama dalam kalangan majoriti penduduk di tiga wilayah di selatan negara Gajah Putih itu.

Pada masa ini, usaha untuk mengembalikan kedamaian mutlak di selatan Thailand tidak digerakkan walaupun Malaysia masih kekal menjadi perantara menamatkan konflik di tiga wilayah bergolak itu.

Data oleh badan pemikir Thailand, Deep South Watch menganggarkan kira-kira 7,000 orang yang kebanyakannya orang awam maut sejak tahun 2004.

Malaysia menjadi pengantara dalam usaha menamatkan pemberontakan di tiga wilayah bergolak, dengan terbaharu bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Rahim Noor optimis ia boleh dihidupkan semula dengan syarat kedua-dua pihak komited ke arah itu. – MalaysiaGazette

 

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -