Putera Mahkota Arab Saudi terima suntikan vaksin Covid-19

Berkaitan

Mimbar masjid berusia lebih 100 tahun di Kampung Kepayang

GOPENG — Mimbar berusia lebih 100 tahun dipercayai dihasilkan...

Bandar tiada dalam peta

Osaka: Disebabkan kemiskinan melampau, bandar Kamagasaki di Osaka, Jepun...

Mula tampak senyum di bibir

Ada yang minta pandangan saya tentang UMNO sekarang. Tanya...
00:01:06

[Video] 73 rumah atas air di Pulau Gaya musnah

KOTA KINABALU: Sebanyak 73 rumah atas air musnah dalam...

Lelaki 57 tahun ditahan berhubung kes bunuh petugas wanita IKRAM

Seorang lelaki berusia 57 tahun ditahan bagi membantu siasatan...

RIYADH, Arab Saudi – Putera Mahkota Arab Saudi, Putera Mohammed Salman telah menerima suntikan dos pertama vaksin koronavirus di negara itu.

Suntikan diterima Putera Mohammed adalah sebagai sebahagian daripada rancangan imunisasi nasional yang dilaksanakan oleh Kementerian Kesihatan Arab Saudi, lapor agensi berita SPA, semalam.

Menteri Kesihatan Arab Saudi, Tawfiq Al-Rabiah mengucapkan terima kasih kepada putera mahkota atas ketekunan dan kepekaan yang berterusan untuk memberikan vaksin kepada rakyatnya.

“Apa yang kita lihat hari ini adalah satu bentuk kejayaan yang dicapai oleh kerajaan sejak pandemik koronavirus bermula Mac lalu.

“Ini juga salah satu perkembangan terpenting dalam Wawasan 2030 iaitu memberi kesedaran bahawa pencegahan lebih baik daripada menyembuhkan,” kata Tawfiq.

Beliau menambah, kejayaan ini dicapai dengan peningkatan langkah berjaga-jaga sambil mengutamakan kesihatan orang ramai yang diambil oleh kerajaan Arab Saudi.

Menurutnya, kerajaan telah berusaha untuk menyediakan vaksin yang selamat dan dipersetujui di peringkat antarabangsa dalam tempoh masa singkat untuk diedarkan kepada rakyat.

“Kecekapan ini menjadikan Arab Saudi sebagai salah satu negara terbaik di dunia dalam menangani pandemik koronavirus,” ujarnya.

Lebih 500,000 orang telah mendaftar untuk mengambil vaksin Covid-19 sejak diumumkan Selasa lalu.

spot_img