Wednesday, April 14, 2021
Spread the love

Politik Sentimen dan Emosi

Must Read

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...

Rangkaian data ATM digodam, kata panglima angkatan tentera

Serangan siber berlaku terhadap rangkaian data milik Angkatan Tentera Malaysia (ATM), kata Panglima Angkatan Tentera Jeneral Affendi Buang. “Insiden itu...

BN terbuka terima parti lain, kata Tok Mat Hasan

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Mohamad Hasan berkata tidak ada salahnya BN menerima parti-parti lain yang berhajat menyertai gabungan...
Spread the love

1. Dalam politik terutama orang Melayu, permainan sentimen dan emosi paling penting. Tunku Abdul Rahman memainkan sentimen kepentingan Melayu dan Islam apabila ‘menyingkirkan’ Onn Jaafar. Mahathir menggunakan sentimen sama apabila menjatuhkan Tunku. Ku Li dan Musa juga bermain sentimen apabila mahu menjatuhkan Mahathir. Anwar Ibrahim menggunakan emosi dan sentimen kroni dan nepotisme untuk menjatuhkan Mahathir.

2. Ada pelbagai lagi emosi dan sentimen digunakan untuk mendapat sokongan rakyat bawahan.

3. Mahathir, Ku Li dan Anwar semua menjadi pemimpin besar apabila mereka disingkirkan oleh parti kerana permainan sentimen dan emosi rakyat. Mahathir berjaya, Ku Li walau gagal masih dianggap figura besar politik Melayu, dan Anwar menunggu waktu untuk berjaya.

4. Bukan sahaja di Malaysia, di US pun Donald Trump berjaya menjadi Presiden dengan memainkan sentimen dan emosi orang kulit putih.

5. Saya fikir Lokman Nor Adam melihat rekod-rekod ini lalu mencari jalan supaya Majlis Tertinggi UMNO memecat beliau. Dalam keadaan orang Melayu mahukan suara lantang dan emosi walau tampak bodoh, maka beliau akan menjadi wira kepada akar umbi UMNO menentang elit politik.

6. Sejak setahun ini beliau membalun semua kepimpinan UMNO yang tidak sejalur dengan pemikiran beliau. Ini bukan sahaja dalam konteks polemik terbaru tetapi sejak 2018 lagi.

7. Saya masih ingat suatu masa beliau membelasah Zahid Hamidi. Kemudiannya menghala peluru kepada pemangku Presiden Mohamad Hassan, kemudian kepada Hishamuddin Tun Hussien dan kini kembali kepada Zahid dan ahli MT.

8. Beliau memberi gambaran tidak benar mengenai situasi politik UMNO, menyunting ucapan Presiden dan mengecam MT. Beliau popular kerana berjaya mengelirukan ahli dan berharap MT UMNO memecat beliau.

9. Saya berharap MT UMNO tidak memecat beliau. Pemecatan beliau hanya mengundang simpati orang Melayu dan akan menjayakan rancangan beliau untuk mewujudkan gerakan baru mengugat kepimpinan UMNO sedia ada.

10. Biarlah dia bercakap sepuas hati dan selama mana mampu. Akhirnya nanti ahli akan menilai sejauh mana keikhlasan beliau kepada perjuangan parti dan orang Melayu.

Oleh Ab Jalil Backer

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -