Polis siasat wanita disyaki bantu pesakit COVID-19 lari

Berkaitan

Mimbar masjid berusia lebih 100 tahun di Kampung Kepayang

GOPENG — Mimbar berusia lebih 100 tahun dipercayai dihasilkan...

Bandar tiada dalam peta

Osaka: Disebabkan kemiskinan melampau, bandar Kamagasaki di Osaka, Jepun...

Mula tampak senyum di bibir

Ada yang minta pandangan saya tentang UMNO sekarang. Tanya...
00:01:06

[Video] 73 rumah atas air di Pulau Gaya musnah

KOTA KINABALU: Sebanyak 73 rumah atas air musnah dalam...

Lelaki 57 tahun ditahan berhubung kes bunuh petugas wanita IKRAM

Seorang lelaki berusia 57 tahun ditahan bagi membantu siasatan...

KUCHING: Polis Sarawak sedang menyiasat seorang wanita didakwa membantu empat wanita Indonesia melarikan diri selepas mereka diuji positif COVID-19 di sebuah hospital swasta di Sibu.

Pesuruhjaya Polis Sarawak Aidi Ismail berkata, wanita itu mendakwa tidak mengenali warga asing terbabit dan hanya membantu mereka pulang ke kampung halaman di Entikong, Kalimantan Barat, Indonesia.

“Kami akan siasat kes ini lebih lanjut dan mengambil keterangan wanita itu selepas dia selesai menjalani kuarantin,” katanya kepada pemberita.

Aidi berkata, wanita itu diarah menjalani kuarantin kendiri oleh jabatan kesihatan kerana mempunyai kontak rapat dengan empat kes positif.

Beliau berkata, siasatan awal mendapati empat wanita terbabit melakukan perjalanan dari Sibu ke Serian pada Rabu dan dipercayai mereka pulang ke Indonesia melalui “laluan tikus” di sempadan Sarawak- Kalimantan Barat di Serian.

Aidi berkata, pihak berkuasa giat menjejak kontak, termasuk penumpang yang menaiki bas dalam perjalanan selama enam jam bersama empat wanita terbabit.

Mereka menjalani ujian swab di sebuah hospital swasta pada 15 Dis dan diuji positif pada Rabu.

Satu laporan polis dibuat pada hari sama selepas pihak berkuasa kesihatan gagal menjejak dan menghantar mereka ke hospital.

spot_img