Perancis mahu larang golongan anti vaksin guna pengangkutan awam

Berkaitan

Mimbar masjid berusia lebih 100 tahun di Kampung Kepayang

GOPENG — Mimbar berusia lebih 100 tahun dipercayai dihasilkan...

Bandar tiada dalam peta

Osaka: Disebabkan kemiskinan melampau, bandar Kamagasaki di Osaka, Jepun...

Mula tampak senyum di bibir

Ada yang minta pandangan saya tentang UMNO sekarang. Tanya...
00:01:06

[Video] 73 rumah atas air di Pulau Gaya musnah

KOTA KINABALU: Sebanyak 73 rumah atas air musnah dalam...

Lelaki 57 tahun ditahan berhubung kes bunuh petugas wanita IKRAM

Seorang lelaki berusia 57 tahun ditahan bagi membantu siasatan...

PARIS: Perancis mempertimbangkan melarang Individu yang gagal mendapatkan suntikan vaksin COVID-19 menggunakan pengangkutan awam, seperti mana terkandung dalam deraf rang undang-undang terbaru negara itu.

Ia sekali gus mencetuskan protes dalam kalangan ahli politik pembangkang yang marah dengan langkah itu, yang didakwa mencabul hak asasi.

Perdana Menteri, Jean Castex, kelmarin menerima sokongan anggota Kabinetnya untuk rang undang-undang yang diperkenalkan bagi menangani krisis kesihatan termasuk penularan pandemik COVID-19.

Mengikut teks yang akan diserahkan kepada Parlimen, ujian negatif COVID-19 atau bukti rawatan pencegahan termasuk suntikan vaksin diperlukan sebagai syarat kebenaran bagi mengakses pengangkutan atau lokasi selain kegiatan tertentu.

Berdasarkan undian umum, 55 peratus warga Perancis berkata mereka tidak akan menerima suntikan COVID-19, sekali gus menjadikannya kadar paling tinggi dalam Kesatuan Eropah (EU).

Kempen inokulasi kerajaan dijadual bermula pada Ahad dan Presiden Perancis, Emmanuel Macron, berjanji suntikan vaksin COVID-19 hanya akan digalakkan dan tidak akan dijadikan mandatori.

Walaupun ahli politik pembangkang mengecam deraf undang-undang itu, ketua pemimpin sayap kanan parti RN, Marine Le Pen, menganggap ia sebagai ‘hakikat yang perlu diterima’.

“Sebaliknya, rang undang-undang ini bukan untuk menjadikan vaksinasi sebagai mandatori tetapi akan mengekang sesiapa yang tidak mematuhinya daripada menjalani kehidupan sosial,” katanya.

Jurucakap parti RN, Sebastien Chenu, berkata tindakan kerajaan Macron merancang untuk melaksanakan langkah adalah perbuatan ‘diktatori kesihatan’.

Kecaman terbabit mendapat maklum balas Menteri Sektor Awam, Amelie de Montchalin, yang menegaskan rang undang-undang itu tidak bermaksud untuk menjadikan Perancis ‘negara kesihatan’.

Beliau berkata, perbahasan akan berlangsung mengenai rang undang-undang itu bagi memberi penjelasan berhubung semua hal yang berbangkit. – AFP

spot_img