Monday, April 12, 2021
Spread the love

Perak Mungkin Dapat Menteri Besar Baharu – Sumber UMNO

Must Read

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...

Rangkaian data ATM digodam, kata panglima angkatan tentera

Serangan siber berlaku terhadap rangkaian data milik Angkatan Tentera Malaysia (ATM), kata Panglima Angkatan Tentera Jeneral Affendi Buang. “Insiden itu...

BN terbuka terima parti lain, kata Tok Mat Hasan

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Mohamad Hasan berkata tidak ada salahnya BN menerima parti-parti lain yang berhajat menyertai gabungan...
Spread the love

Perak mungkin bakal menyaksikan pertukaran Menteri Besar dalam tempoh terdekat jika hubungan kurang baik Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu dengan Pengerusi UMNO Perak tidak dapat dipulihkan.

Sejak beberapa minggu lalu, Dato’ Saarani Mohamad telah beberapa kali dilaporkan bercakap dengan pemimpin UMNO mengenai isu kepimpinan kerajaan Perikatan Nasional Perak dan membayangkan akan membuat tindakan drastik jika tiada perubahan.

Menurut sumber dalaman UMNO, Saarani telah mempunyai cukup sokongan untuk menjatuhkan Ahmad Faizal, bagaimanapun masih memberi ruang kepada pucuk pimpinan parti untuk menyelesaikannya.

Saarani dikatakan telah mendapat sokongan dari Pas yang mempunyai tiga kerusi dan juga empat Ahli Dewan Undangan Negeri dari PKR dan DAP. Jika laporan ini benar a bermakna Saarani mempunyai angka yang melebihi jumlah yang diperlukan untuk dilantik sebagai Menteri Besar walaupun tanpa sokongan empat ADUN PBBM.

Sumber tersebut turut menyatakan kemuncak kemarahan UMNO Perak adalah pelantikan ADUN BN sebagai Setiausaha Politik Menteri Besar yang baharu tanpa melalui sebarang perundingan dengan UMNO dan sikap PPPBM dalam pelantikan Ketua Menteri Sabah tempoh hari.

“Tindakan Peeja (Ahmad Faizal) melantik ADUN Pengkalan Hulu (UMNO), Dato’ Aznel Ibrahim, sebagai Setiausaha Politiknya, adalah satu tindakan terdesak untuk memecahkan kesatuan UMNO dan melemahkan ruang perundingan.”

Pentadbiran negeri Perak sekarang terdiri daripada Barisan Nasional, PPBM dan PAS, Gerakan, dan bebas mempunyai 35 daripada 59 kerusi DUN.

Perubahan sekutu politik pada Mac lalu, menyaksikan Ahmad Faizal kekal sebagai Menteri Besar Perak walaupun PBBM hanya mempunyai empat kerusi.

Kerajaan negeri kini terbentuk hasil gabungan wakil rakyat UMNO (25 kerusi), Pas (3 kerusi) dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (4 kerusi). Dari segi kekuatan politik UMNO sepatunya diberi jawatan Menteri Besar.

“Kita mengambil sikap bertolak ansur dalam memulihkan pentadbiran negara dan negeri ketika itu. Namun lihat apa yang terjadi di Sabah? Kita hanya kurang 4 kerusi dari PN Sabah, namun mereka langsung tidak bertolak ansur.”

Sumber dalaman UMNO tersebut turut menegaskan apa yang berlaku di Sabah adalah kelangsungan budaya politik PPBM yang mengamalkan politik pecah dan perintah merasakan mereka layak menjadi ketua di mana-mana sahaja kerana UMNO menyokong Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri.

“Seperti mana mereka curi wakil rakyat kita selepas PRu-14, demikian juga di Sabah. Mereka menarik calon bebas yang menang menentang kita sebagai ahli parti mereka. Adakah ini persahabatan politik?

Nada dan gambaran pemimpin UMNO dari Perak yang meminta dirahsiakan identiti beliau menunjukkan UMNO Perak telah bersedia ke Istana Negeri jika tiada jalan penyelesian.

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -