Monday, April 12, 2021
Spread the love

Penyokong, penentang Zuraida bertembung di Medan Istana

Must Read

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...

Rangkaian data ATM digodam, kata panglima angkatan tentera

Serangan siber berlaku terhadap rangkaian data milik Angkatan Tentera Malaysia (ATM), kata Panglima Angkatan Tentera Jeneral Affendi Buang. “Insiden itu...

BN terbuka terima parti lain, kata Tok Mat Hasan

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Mohamad Hasan berkata tidak ada salahnya BN menerima parti-parti lain yang berhajat menyertai gabungan...
Spread the love

Dua kumpulan terdiri daripada penyokong dan penentang Naib Presiden PKR, Zuraida Kamaruddin, saling berbalas laungan ketika berhimpun secara aman di hadapan pejabat parti itu di Medan Istana di sini, hari ini.

Lebih 200 penyokong Zuraida melaungkan ‘hidup kak zu’, manakala kira-kira 300 lagi yang menentangnya menuntut pemecatan beliau yang dianggap mereka sebagai pengkhianat.

Ketua Cabang PKR Parit Buntar, Datuk Abdul Yunus Jamhari, berkata perhimpunan disertai wakil 24 cabang PKR seluruh negeri, termasuk sayap Angkatan Muda Keadilan (AMK) dan Wanita yang hadir bagi menzahirkan sokongan kepada Zuraida yang menerima notis tunjuk sebab daripada Lembaga Disiplin parti baru-baru ini.

Katanya, perhimpunan bukan bertujuan membuat provokasi, sebaliknya inisiatif anggota menyatakan hasrat dan suara akar umbi yang menggesa layanan adil diberi kepada Zuraida selaku Naib Presiden dan Menteri dalam Kerajaan Persekutuan.

“Pengorbanan dan jasa beliau bersama parti sejak awal penubuhan 20 tahun yang lalu. Beliau sentiasa turun padang bersama anggota parti sejak dulu hingga kini serta komitmen beliau terhadap parti terbukti dan tidak boleh dinafikan.

“Rekod dan prestasi beliau yang sangat membanggakan dalam pembangunan parti sejak dahulu menerusi sayap Wanita Negeri dan Nasional serta pencapaian sejak menjadi Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan,” katanya ditemui pemberita ketika turut menyertai perhimpunan solidariti menyokong Zuraida berkenaan di sini.

Abdul Yunus berkata, justeru sebagai pimpinan dan anggota parti mereka menggesa agar tiada tindakan disiplin dikenakan ke atas Zuraida yang hanya menyatakan kebenaran dan kejujuran dalam setiap ucapannya.

Tinjauan pemberita di lokasi, mendapati tiada insiden pergaduhan di antara kedua belah pihak penyokong dan penentang dan suasana berjaya dikawal oleh anggota polis yang bertugas.

Hari ini adalah tarikh akhir penyerahan jawapan bertulis atas dakwaan oleh Lembaga Disiplin terhadap Zuraida seperti notis yang diterima olehnya pada 14 Januari lalu.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -