Sunday, April 11, 2021
Spread the love

Pengguna media sosial diminta lapor akaun palsu

Must Read

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...

Rangkaian data ATM digodam, kata panglima angkatan tentera

Serangan siber berlaku terhadap rangkaian data milik Angkatan Tentera Malaysia (ATM), kata Panglima Angkatan Tentera Jeneral Affendi Buang. “Insiden itu...

BN terbuka terima parti lain, kata Tok Mat Hasan

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Mohamad Hasan berkata tidak ada salahnya BN menerima parti-parti lain yang berhajat menyertai gabungan...
Spread the love

Orang ramai diminta berwaspada dan mengambil tindakan terhadap kewujudan akaun palsu yang berleluasa di laman sosial dengan melaporkannya kepada penyedia platform berkenaan.

Jabatan Komunikasi Korporat Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), berkata orang ramai boleh menangani kewujudan akaun yang diragui ketulenannya dengan membuat laporan melalui ruangan Laporan Akaun Palsu yang disediakan pihak penyedia platform media sosial.

“Penelitian dan tindakan lanjut akan dilakukan selepas laporan dibuat berdasarkan pelanggaran Piawaian Komuniti yang ditetapkan.

“Tindakan ini perlu bagi mengelakkan berlakunya penyebaran kandungan tidak baik seperti berita yang mengelirukan, ucapan kebencian dan kandungan berbentuk provokasi yang boleh menjejaskan keselamatan negara,” katanya dalam kenyataan, di sini, hari ini.

Pada masa sama, Jabatan Komunikasi Korporat SKMM berkata, adalah penting untuk orang ramai menjadi pengguna bertanggungjawab dengan mengamalkan penggunaan internet secara berhemah sekali gus mengelak daripada menjadi mangsa akaun palsu atau penyalahgunaan rangkaian media sosial.

Katanya, mencegah akaun palsu adalah salah satu cara untuk menghentikan penyalahgunaan dan perlindungan lain juga harus diberikan sebaik sahaja kandungan dihasilkan dan interaksi berlaku dengan akaun palsu ini.

“Penyedia platform media sosial sememangnya giat mengimbas dan mengesahkan ketulenan akaun pengguna namun masih wujud ketirisan daripada pihak mereka.

“Ini kerana kadang kala pada mulanya akaun ini tidak menunjukkan tanda palsu atau berniat jahat

menyebabkan penyedia platform hanya memberikan keraguan munasabah sehingga pemilik akaun palsu menunjukkan tanda aktiviti tidak baik, ” katanya.

Katanya, penyedia platform akan menemui akaun ini apabila sistem pengesanan mereka mengenal pasti tingkah laku yang tidak baik atau jika ada pengguna yang melaporkannya kepada mereka

“Jadi pengguna perlu sentiasa berwaspada, menjauhi kewujudan akaun palsu dan memainkan peranan melaporkannya, ” katanya.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -