‘Jakun’ cukup ofensif, pemuda tersinggung etnik Orang Asli dihina

Berkaitan

Mimbar masjid berusia lebih 100 tahun di Kampung Kepayang

GOPENG — Mimbar berusia lebih 100 tahun dipercayai dihasilkan...

Bandar tiada dalam peta

Osaka: Disebabkan kemiskinan melampau, bandar Kamagasaki di Osaka, Jepun...

Mula tampak senyum di bibir

Ada yang minta pandangan saya tentang UMNO sekarang. Tanya...
00:01:06

[Video] 73 rumah atas air di Pulau Gaya musnah

KOTA KINABALU: Sebanyak 73 rumah atas air musnah dalam...

Lelaki 57 tahun ditahan berhubung kes bunuh petugas wanita IKRAM

Seorang lelaki berusia 57 tahun ditahan bagi membantu siasatan...

Sebenarnya yang mengata Jakun atau mempersendakan kaum atau etnik lain sebagai tidak bertamadun dan tidak berilmu. Fikiran mereka sempit yang melihat dunia pada lingkungan mereka sahaja. Keluarlah dari kepompong, jangan terus duduk dibawah tempurung.

………..

Seorang pemuda Orang Asli Jakun berasa berang dan terhina apabila nama suku kaumnya dipermain-mainkan oleh pihak yang kurang peka.

Dikenali ‘Uncle Barry’, lelaki tersebut berkata ‘Jakun’, yang sering dirujuk sebagai perangai buruk individu atau teruja dengan benda baru adalah “ofensif”, maka penggunaannya perlu dihentikan.

Dalam Twitternya, Uncle Barry menegur anak muda Melayu perlu banyak membaca supaya lebih mengenali suku kaum Orang Asli itu.

“Kenapa tidak kamu semua berkawan dengan Orang Asli. Selami gaya hidup, cara-cara, adat-adat, malah belajar sikit-sikit bahasa dan dialek kami.

“Kami akan berasa dihormati…Bangsa kami tak berperangai seperti ini di depan vending machine,” katanya, merujuk satu video klip yang tular di Twitter.

Pemiliknya dikenali @denialmuslim merakam video rakannya kagum melihat mesin layan diri air tin kini boleh dibayar menggunakan Touch ‘n Go.

Amnijung: Apa yang dia nak sampaikan adalah, kita tak sepatutnya perkataan Jakun merujuk kepada teruja dan lain-lain tetapi merujuk kepada kaum. Bukan dia tak faham maksud jakun korang itu.

AzaaaLina: Jadi dah boleh henti guna kot, sebab dalam Malaysia ni jakun ialah etnik. Dah 2020 ni boleh jadi bijak sikit kot dengan cari perkataan lain yang lebih sesuai nak explain teruja.

Snugdeal3r: Dulu pun saya selalu cakap “jakun” “sakai” sehingga ayah saya berkawan dengan orang asli di Bentong, kami berhenti. Ia dilihat sebagai ofensif dan saya memahaminya sekarang.

Sebab mereka tidak berperangai seperti orang Melayu menggambarkan perkataan ‘jakun’ itu.

spot_img