Sunday, April 11, 2021
Spread the love

Pakistan tidak mempunyai wang, kurang permintaan dalaman untuk membeli lebih banyak minyak sawit, kata penganalisis

Must Read

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...

Rangkaian data ATM digodam, kata panglima angkatan tentera

Serangan siber berlaku terhadap rangkaian data milik Angkatan Tentera Malaysia (ATM), kata Panglima Angkatan Tentera Jeneral Affendi Buang. “Insiden itu...

BN terbuka terima parti lain, kata Tok Mat Hasan

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Mohamad Hasan berkata tidak ada salahnya BN menerima parti-parti lain yang berhajat menyertai gabungan...
Spread the love

Ahli ekonomi dan penganalisis berkata Malaysia tidak seharusnya terlalu mengharapkan janji Presiden Pakistan Imran Khan untuk membeli lebih banyak minyak sawit.

Mereka menyuarakan keraguan tentang ikrar untuk membeli minyak sawit tambahan dari Malaysia kerana Pakistan kekurangan wang dan permintaan dalaman yang lemah.

Nazari Ismail, dari fakulti Perniagaan dan Akaun Universiti Malaya, berkata sikap yang dilakukan oleh Khan agak aneh dan ia hanya penyedap hati “Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad”.

“Makanan bukanlah sesuatu yang boleh ditingkatkan dengan mudah. Kita tidak boleh meminta semua orang Pakistan meningkatkan penggunaan capati atau krim atau makanan lain yang menggunakan minyak sawit untuk membantu Malaysia meningkatkan eksport minyak sawit,” katanya.

Nazari berkata satu cara untuk mengatasi masalah pengurangan import minyak sawit dari India sejak Disember adalah dengan mengeksportnya kepada pihak ketiga di negara lain yang berurusan dengan India.

“Negara itu yang sememangnya mempunyai perjanjian perdagangan dengan India, seperti firma di Singapura, yang kemudiannya akan mengeksport semula ke India,” katanya.

India mengenakan sekatan umum ke atas import minyak kelapa sawit, dan dikhabarkan secara tidak rasmi meminta pedagang untuk berhenti membeli dari Malaysia.

Sumber memberitahu Reuters langkah itu sebagai tindakan balas terhadap kritikan Mahathir terhadap undang-undang kewarganegaraan baru dan dasarnya mengenai Kashmir.

Pada hari Selasa (4/2/2020), semasa bertemu Mahathir di Putrajaya, Khan berkata negaranya akan meningkatkan import minyak sawit untuk mengimbangi kerugian Malaysia di pasaran India.

Penganalisis Sathia Varqa berkata walaupun Pakistan menghormati komitmennya untuk meningkatkan import minyak sawit dari Malaysia, ia tidak akan mencukupi untuk mengisi kekosongan yang ditinggalkan oleh pasaran India.

Sathia, yang menjalankan Analisis Minyak Sawit yang berpangkalan di Singapura berkata pada 2019, Pakistan membeli 1.08 juta tan minyak sawit dari Malaysia, manakala India membeli 4.40 juta tan.

“Pakistan perlu membeli tambahan 3.309 juta tan metrik untuk mengimbangi kerugian sepenuhnya,” katanya.

Beliau berkata kenaikan dramatik itu tidak mungkin kerana pasaran Pakistan lebih kecil daripada India dan tidak memerlukan minyak sebanyak itu.

“Juga, 80% minyak kelapa sawit Pakistan berasal dari Indonesia, dan alasan utamanya adalah harga yang lebih rendah.”

Beliau berkata beliau hanya dapat meramalkan peningkatan ketara dalam eksport minyak sawit Malaysia ke Pakistan jika Malaysia menikmati kelebihan tarif ke berbanding Indonesia.

Ahli ekonomi bebas Hoo Ke Peng berkata Pakistan adalah pengimport minyak sawit terbesar ketiga dari Malaysia tetapi ia mungkin tidak mempunyai cara untuk membeli minyak kelapa sawit tambahan.

“Mereka mahu membeli tetapi mereka tidak mempunyai wang,” katanya, merujuk kepada jumlah hutang 2019 dan liabiliti luar negara Pakistan sebanyak AS$106.9 bilion pada suku pertama, memandangkan negara terus meminjam lebih banyak, terutamanya dari Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF), untuk meningkatkan kapasiti pembayaran antarabangsa.

Tetapi Ahamed Kameel Mydin Meera, bekas dekan Institut Perbankan dan Kewangan Islam di Universiti Islam Antarabangsa, berkata sesuatu boleh dilakukan antara Malaysia dan Pakistan.

“Kita boleh membeli beras, daging dan barangan makanan lain dari mereka dan mereka boleh membayar baki selepas membeli minyak sawit,” katanya, merujuk kepada penghitungan, istilah perakaunan untuk mengimbangi imbangan.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -