Lelaki ganggu siasatan kes Umany dituduh esok

Berkaitan

Mimbar masjid berusia lebih 100 tahun di Kampung Kepayang

GOPENG — Mimbar berusia lebih 100 tahun dipercayai dihasilkan...

Bandar tiada dalam peta

Osaka: Disebabkan kemiskinan melampau, bandar Kamagasaki di Osaka, Jepun...

Mula tampak senyum di bibir

Ada yang minta pandangan saya tentang UMNO sekarang. Tanya...
00:01:06

[Video] 73 rumah atas air di Pulau Gaya musnah

KOTA KINABALU: Sebanyak 73 rumah atas air musnah dalam...

Lelaki 57 tahun ditahan berhubung kes bunuh petugas wanita IKRAM

Seorang lelaki berusia 57 tahun ditahan bagi membantu siasatan...

SEORANG lelaki yang ditahan kerana menghalang pihak polis menjalankan siasatan kes Akta Hasutan melibatkan Persatuan Pemuda Baharu Universiti Malaya (UMANY) akan dituduh di Mahkamah Petaling Jaya, pagi esok.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor, Datuk Fadzil Ahmat berkata, lelaki itu akan dituduh di bawah Seksyen 188 Kanun Keseksaan

“Kertas siasatan telah dirujuk ke Pejabat Peguam Negara pada 12 November lalu dan pertuduhan akan dibuat pada pukul 10 pagi esok,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Terdahulu, lelakiberusia 24 tahun itu merakam visual tersebut dengan telefon bimbit dan menyiarkannya menerusi Facebook Live.

Menurut Fadzil, Serbuan dilakukan Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kajang di sebuah rumah di Petaling Jaya untuk siasatan bersabit Seksyen 4(1) Akta Hasutan.

“Setelah amaran diberi dan tidak diendahkan, polis menahan dan merampas telefon bimbit daripada lelaki itu kerana kesalahan menghalang tugas penjawat awam mengikut Seksyen 186 Kanun Keseksaan,” katanya.

Polis sebelum itu menjalankan siasatan terhadap Presiden UMANY mengikut Akta Hasutan berhubung kenyataan kontroversi mengenai peranan Yang di-Pertuan Agong.

spot_img