Kos berbilion ringgit terpaksa diguna untuk perebutan jawatan Perdana Menteri

Berkaitan

Mimbar masjid berusia lebih 100 tahun di Kampung Kepayang

GOPENG — Mimbar berusia lebih 100 tahun dipercayai dihasilkan...

Bandar tiada dalam peta

Osaka: Disebabkan kemiskinan melampau, bandar Kamagasaki di Osaka, Jepun...

Mula tampak senyum di bibir

Ada yang minta pandangan saya tentang UMNO sekarang. Tanya...
00:01:06

[Video] 73 rumah atas air di Pulau Gaya musnah

KOTA KINABALU: Sebanyak 73 rumah atas air musnah dalam...

Lelaki 57 tahun ditahan berhubung kes bunuh petugas wanita IKRAM

Seorang lelaki berusia 57 tahun ditahan bagi membantu siasatan...

Perlumbaan Mahathir-Anwar untuk menjadi PM adalah insiden yang paling mahal dalam sejarah ‘politik wang’ di Malaysia dan akan menelan kos lebih daripada RM2.5 bilion seperti yang dibelanjakan oleh Najib Razak untuk PRU13

Sumber lain mengatakan Mahathir mempunyai kurang daripada 90 ahli parlimen manakala Anwar mempunyai kira-kira 80 dengan kira-kira 55 atau lebih masih ‘tergantung’.

Sebenarnya, tidak kira yang mempunyai majoriti: sama ada Mahathir atau Anwar. Apa yang penting ialah terdapat perlumbaan oleh kedua-dua belah pihak untuk mendapatkan sokongan sebanyak mungkin dan mungkin kedua-dua belah pihak bersaing sengit dalam perlumbaan ini.

Dalam situasi seperti ini, kedua-dua pesaing memerlukan ‘kawan’. Dan ‘kawan’ melibatkan kos kewangan yang besar. Setiap SD atau akuan berkanun akan menelan kos sekurang-kurangnya RM25 juta. Kemudian terdapat janji jawatan dan pangkat, bahkan jawatan kabinet. Jadi ‘politik wang’ (bahasa sopan untuk rasuah) sangat diperlukan.

Ini berlaku pada tahun 1987 apabila Umno melalui detik perebutan kuasa, dan sekali lagi pada tahun 1993. Ratusan juta dibelanjakan. Kali ini giliran Pakatan Harapan dan kali ini akan melibatkan perbelanjaan berbilion ringgit.

Percayalah dengan kata-kata saya.

Towkay dan taikun akan membelanjakan berbilion-bilion untuk membiayai kedua-dua pesaing dalam perlumbaan tetapi mereka akan mendapatkan semula pelaburan mereka sepuluh kali ganda.

Tag harga untuk menjadi Perdana Menteri ke-8 Malaysia, atau kekal sebagai Perdana Menteri Malaysia ketujuh, sangat besar. Dan towkay dan taikun mengeluarkan wang dari poket mereka untuk diberikan sebagai ‘dana politik’.

Okay, oleh kerana towkay dan taikun membelanjakan bilion. Adakah anda fikir mereka melakukan semua ini untuk kebajikan atau patriotisme? Adakah anda fikir siapa yang mereka beli dan menang akhirnya tidak perlu membayar balik apa sahaja yang mereka terima dari towkey dan taikun?

Dan yakinlah kerana tidak ada siapa yang mengetahui mana satu diantara dua calon yang akan menang, towkey dan taikun akan membiayai kedua-dua pesaing atau meletakkan pertaruhan mereka pada kedua-dua kuda supaya sesiapa sahaja yang menang mereka akan dapat kembali pelaburan mereka sepuluh kali ganda. Dan siapakah yang akan membayar pada akhirnya?

Petunjuk: pergi lihat di cermin untuk jawapannya.

Malaysia-Today.net

spot_img