Friday, April 16, 2021
Spread the love

Kos berbilion ringgit terpaksa diguna untuk perebutan jawatan Perdana Menteri

Must Read

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...

Rangkaian data ATM digodam, kata panglima angkatan tentera

Serangan siber berlaku terhadap rangkaian data milik Angkatan Tentera Malaysia (ATM), kata Panglima Angkatan Tentera Jeneral Affendi Buang. “Insiden itu...

BN terbuka terima parti lain, kata Tok Mat Hasan

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Mohamad Hasan berkata tidak ada salahnya BN menerima parti-parti lain yang berhajat menyertai gabungan...
Spread the love

Perlumbaan Mahathir-Anwar untuk menjadi PM adalah insiden yang paling mahal dalam sejarah ‘politik wang’ di Malaysia dan akan menelan kos lebih daripada RM2.5 bilion seperti yang dibelanjakan oleh Najib Razak untuk PRU13

Sumber lain mengatakan Mahathir mempunyai kurang daripada 90 ahli parlimen manakala Anwar mempunyai kira-kira 80 dengan kira-kira 55 atau lebih masih ‘tergantung’.

Sebenarnya, tidak kira yang mempunyai majoriti: sama ada Mahathir atau Anwar. Apa yang penting ialah terdapat perlumbaan oleh kedua-dua belah pihak untuk mendapatkan sokongan sebanyak mungkin dan mungkin kedua-dua belah pihak bersaing sengit dalam perlumbaan ini.

Dalam situasi seperti ini, kedua-dua pesaing memerlukan ‘kawan’. Dan ‘kawan’ melibatkan kos kewangan yang besar. Setiap SD atau akuan berkanun akan menelan kos sekurang-kurangnya RM25 juta. Kemudian terdapat janji jawatan dan pangkat, bahkan jawatan kabinet. Jadi ‘politik wang’ (bahasa sopan untuk rasuah) sangat diperlukan.

Ini berlaku pada tahun 1987 apabila Umno melalui detik perebutan kuasa, dan sekali lagi pada tahun 1993. Ratusan juta dibelanjakan. Kali ini giliran Pakatan Harapan dan kali ini akan melibatkan perbelanjaan berbilion ringgit.

Percayalah dengan kata-kata saya.

Towkay dan taikun akan membelanjakan berbilion-bilion untuk membiayai kedua-dua pesaing dalam perlumbaan tetapi mereka akan mendapatkan semula pelaburan mereka sepuluh kali ganda.

Tag harga untuk menjadi Perdana Menteri ke-8 Malaysia, atau kekal sebagai Perdana Menteri Malaysia ketujuh, sangat besar. Dan towkay dan taikun mengeluarkan wang dari poket mereka untuk diberikan sebagai ‘dana politik’.

Okay, oleh kerana towkay dan taikun membelanjakan bilion. Adakah anda fikir mereka melakukan semua ini untuk kebajikan atau patriotisme? Adakah anda fikir siapa yang mereka beli dan menang akhirnya tidak perlu membayar balik apa sahaja yang mereka terima dari towkey dan taikun?

Dan yakinlah kerana tidak ada siapa yang mengetahui mana satu diantara dua calon yang akan menang, towkey dan taikun akan membiayai kedua-dua pesaing atau meletakkan pertaruhan mereka pada kedua-dua kuda supaya sesiapa sahaja yang menang mereka akan dapat kembali pelaburan mereka sepuluh kali ganda. Dan siapakah yang akan membayar pada akhirnya?

Petunjuk: pergi lihat di cermin untuk jawapannya.

Malaysia-Today.net

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -