Kerajaan Baharu: Drama berterusan

Berkaitan

Mimbar masjid berusia lebih 100 tahun di Kampung Kepayang

GOPENG — Mimbar berusia lebih 100 tahun dipercayai dihasilkan...

Bandar tiada dalam peta

Osaka: Disebabkan kemiskinan melampau, bandar Kamagasaki di Osaka, Jepun...

Mula tampak senyum di bibir

Ada yang minta pandangan saya tentang UMNO sekarang. Tanya...
00:01:06

[Video] 73 rumah atas air di Pulau Gaya musnah

KOTA KINABALU: Sebanyak 73 rumah atas air musnah dalam...

Lelaki 57 tahun ditahan berhubung kes bunuh petugas wanita IKRAM

Seorang lelaki berusia 57 tahun ditahan bagi membantu siasatan...

Saya bukan tahu segala-galanya. Namun perkembangan terbaru pagi ini menyatakan Pakatan Harapan mencalonkan semula Tun Dr Mahathir Mohamad boleh memberi beberapa kemungkinan.

1. TSMY telah ada sokongan lebih dari cukup. Maka Mahathir, Syed Saddiq dan kumpulan kecilnya perlu menjaga maruah apa yang mereka perjuangkan sejak 2015. Peralihan sokongan kumpulan kecil ini tidak menjejaskan kerajaan TSMY.

2. Ia juga bagi menunjukkan Mahathir tetap setia dengan perjuangan PH. TSMY yang mengkhianati PH. Maka prinsip Mahathir kekal teguh pada mata rakyay.

3 . Ini juga sebagai langkah berjaga-jaga. Sokongan politik boleh berubah-ubah. Kemungkinan Anwar mendapat sokongan cara nakal tidak dapat ditolak. Jadi apabila PH mencalonkan semula Mahathir maka tiada kemungkinan Anwar akan menang. Jika PH cukup sokongan pun Mahathir yang akan menjadi PM bukan Anwar.

4. Ini juga tindak balas Mahathir kerana tidak mahu beberapa individu yang dicalonkan UMNO berada dalam kabinet. Jika ini berlaku YDPA mungkin akan campur tangan menentukan pembentukan kabinet TSMY.

5. Apa pun saya fikir YDP Agong tidak wajar mempertimbangkan Dr Mahathir kembali sebagai PM. Jawatan PM adalah satu institusi yang tidak sepatutnya dipermainkan oleh Dr Mahathir dengan meletak jawatan dan kemudian mahu merebut semula sesuka hati.

spot_img