Kenapa kecoh isu imigresen Sabah, Yong tanya Guan Eng

Berkaitan

Mimbar masjid berusia lebih 100 tahun di Kampung Kepayang

GOPENG — Mimbar berusia lebih 100 tahun dipercayai dihasilkan...

Bandar tiada dalam peta

Osaka: Disebabkan kemiskinan melampau, bandar Kamagasaki di Osaka, Jepun...

Mula tampak senyum di bibir

Ada yang minta pandangan saya tentang UMNO sekarang. Tanya...
00:01:06

[Video] 73 rumah atas air di Pulau Gaya musnah

KOTA KINABALU: Sebanyak 73 rumah atas air musnah dalam...

Lelaki 57 tahun ditahan berhubung kes bunuh petugas wanita IKRAM

Seorang lelaki berusia 57 tahun ditahan bagi membantu siasatan...

KOTA KINABALU: Presiden SAPP, Yong Teck Lee berkata, ahli politik tidak patut kecoh di media sosial setiap kali mereka berdepan keadaan tidak menyenangkan dengan pihak berkuasa.

Merujuk catatan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng, yang mendakwa beliau pada mulanya dilarang memasuki Sabah oleh Jabatan Imigresen, Yong berkata, bukan semua keadaan itu perlu dikaitkan dengan motif politik.

Katanya, ahli politik patut sedar dakwaan tidak disahkan yang dimuat naik ke media sosial akan mencetuskan kebimbangan tidak perlu dan boleh dianggap menghalang tugas penjawat awam.

“Ahli politik, khasnya yang berprofil tinggi, perlu mengelakkan penggunaan publisiti media sosial yang mungkin menimbulkan sangkaan palsu motif tidak baik bagi pihak pegawai kerajaan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

“Oleh itu, saya menggesa Jabatan Imigresen Sabah dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia menjelaskan kekecohan yang dicetuskan bekas ketua menteri Pulau Pinang itu di media sosial supaya tiada kebimbangan umum terhadap apa yang berlaku di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu malam tadi.”

Terdahulu, Lim hari ini dilaporkan berkata, beliau pada awalnya dilarang memasuki Sabah malam tadi, tetapi akhirnya beliau dibenarkan.

Dalam catatan di Facebook, bekas menteri kewangan itu berkata, beliau tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu pada 11.54 malam dan melalui pemeriksaan imigresen.

“Sudah hampir nak masuk kereta, seorang pegawai imigresen kanan datang minta saya masuk semula. Saya berikan kerjasama dan ikut ke pejabat imigresen.”

Katanya, pegawai imigresen itu memaklumkan beliau yang SPRM melarangnya memasuki negeri itu.

Kemudian, Ketua Pesuruhjaya SPRM, Azam Baki dilaporkan menafikan sekatan perjalanan dalam negara ke atas Lim, yang berdepan pertuduhan penyalahgunaan kuasa dan pengubahan wang.

“Mahkamah hanya ‘impounded’ pasport dia ke luar negara sahaja. Dia boleh memasuki Sabah menggunakan kad pengenalan,” katanya dipetik satu laporan berita

Ketua Menteri Sabah, Shafie Apdal dilaporkan terkejut selepas mengetahui kejadian itu dan berkata, kerajaan negeri tidak mengeluarkan larangan terhadapnya untuk memasuki Sabah.

Yong dalam kenyataan berkata, ahli politik perlu menunjukkan contoh baik dan tidak menyalahkan penganiayaan politik tiap kali mereka disiasat.

“Saya dipanggil untuk memberikan kenyataan oleh polis dan SPRM berkali-kali. SPRM dan polis perlu memanggil saya untuk mengambil keterangan saya kerana laporan dibuat terhadap saya.

“Pergi sajalah, berikan kenyataan dan kerjasama penuh anda. Tidak perlu takut jika tidak melakukan sebarang kesalahan.

“Mereka yang mengadu mengenai ‘penganiayaan politik’ tidak patut menyertai politik kerana disiasat dan dituduh adalah bahaya pekerjaan yang biasa dalam politik persaingan.”

Pada masa sama, Yong berkata, pelancong perlu mengetahui cabaran yang dihadapi pegawai imigresen, kastam dan keselamatan di mana-mana negara.

“Di Sabah, tidak kira mereka ialah bekas ketua menteri Sabah atau Pulau Pinang, penguatkuasaan undang-undang yang sama perlu dilaksanakan.

“Berdasarkan pengalaman peribadi, saya juga perlu ditahan imigresen Sabah di lapangan terbang KK, tetapi tidak perlu untuk kecoh mengenainya. Pegawai sekadar menjalankan tugas mereka.”

spot_img