Wednesday, April 14, 2021
Spread the love

Kebetulan atau corak? 1720 Plague, 1820 Cholera Outbreak & 1920 Bubonic Plague

Must Read

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...

Rangkaian data ATM digodam, kata panglima angkatan tentera

Serangan siber berlaku terhadap rangkaian data milik Angkatan Tentera Malaysia (ATM), kata Panglima Angkatan Tentera Jeneral Affendi Buang. “Insiden itu...

BN terbuka terima parti lain, kata Tok Mat Hasan

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Mohamad Hasan berkata tidak ada salahnya BN menerima parti-parti lain yang berhajat menyertai gabungan...
Spread the love

WABAK PENDEMIK – Di tengah-tengah peningkatan coronavirus baru dari Wuhan, China, beberapa orang netizens percaya bahawa malapetaka sepanjang sejarah bermula dari wabak 1720, berturutan corak.

Bagaimanapun, apakah sejarah benar-benar mengulangi nya sendiri? Teorinya adalah seperti berikut:

1720 – The Great Plague of Marseille – ini adalah wabak terakhir Eropah yang besar bagi wabak bubonic. Ia membunuh sejumlah 100,000 orang di bandar Marseille, Perancis.

1820 – The First Cholera Pandemic – Menjelang tahun 1820, kolera telah merebak ke Thailand, Indonesia, dan Filipina. Di Pulau Jawa sahaja, wabak itu menyebabkan kematian 100,000 orang.

1920 – The Spanish Flu – Pada tahun 1918-1920, dunia berhadapan dengan pandemik influenza. Ia akan menjadi yang pertama dari dua pandemik yang melibatkan virus influenza H1N1.

Virus ini mempunyai jangkauan besar, menjangkiti 500 juta orang di seluruh dunia. Menurut Wikipedia, angka kematian di seluruh dunia adalah sehingga 100 juta, menjadikannya salah satu yang paling banyak menyebabkan kematian dalam sejarah manusia.

Jadi apa yang akan berlaku pada tahun 2020? Ia kelihatan seperti corak wabak maut yang berlaku setiap 100 tahun.

Di Wuhan, China, Wabak maut coronavirus baru sedang berleluasa. Dalam masa beberapa hari, jumlah yang dijangkiti tiga kali ganda dan jumlah kematian terus meningkat.

Coronavirus Novel atau dikenali sebagai coronavirus Wuhan masih dikaji. Pihak berkuasa kesihatan mengejar masa untuk menentang virus dan mengarahkan Wuhan untuk menutup semua pengangkutan awam keluar.

Apakah persamaan diantara antara wabak ini?

Walaupun sesetengah keadaan wabak adalah berbeza, salah satu pembolehubah yang paling biasa ialah bagaimana wabak itu tersebar – haiwan dan bakteria yang dijangkiti.

Wabak bubonic telah tersebar oleh kutu yang dijangkiti oleh binatang kecil. Ia juga boleh dihantar melalui pendedahan kepada cecair badan dari haiwan yang dijangkiti wabak maut.

Wabak kolera disebabkan oleh bakteria Vibrio cholerae yang terdapat di sumber air yang agak masin dan hangat. Manusia akan dijangkiti selepas minum cecair atau makan makanan yang tercemar dengan bakteria.

Sementara itu, Flu Sepanyol disebabkan oleh virus maut “avian influenza” atau selesema burung yang luar biasa.

Novel Coronavirus juga dipercayai disebabkan oleh memakan haiwan yang dijangkiti dari pasar makanan laut di Wuhan, China. – PhilNews

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -