Monday, April 12, 2021
Spread the love

KDN: Pengganas Malaysia jalin kerjasama dengan Abu Sayyaf

Must Read

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...

Rangkaian data ATM digodam, kata panglima angkatan tentera

Serangan siber berlaku terhadap rangkaian data milik Angkatan Tentera Malaysia (ATM), kata Panglima Angkatan Tentera Jeneral Affendi Buang. “Insiden itu...

BN terbuka terima parti lain, kata Tok Mat Hasan

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Mohamad Hasan berkata tidak ada salahnya BN menerima parti-parti lain yang berhajat menyertai gabungan...
Spread the love

KOTA KINABALU: Kementerian Dalam Negeri hari ini mengesahkan anggota kumpulan pengganas Malaysia bekerjasama dengan kumpulan Abu Sayyaf dari selatan Filipina.

Beliau berkata polis mula mengesannya pada 2018 susulan penahanan 7 anggota Abu Sayaff dan seorang rakyat Malaysia di lokasi berasingan di Putrajaya dan lokasi seperti Tenom, Ranau dan Kinarut di Sabah.

Pihak berkuasa menyedari kaitan ini selepas suspek ditahan. Polis kemudiannya mengeluarkan kenyataan bahawa pengganas terbabit berhubung dengan rakan mereka yang aktif di Sabah.

Bahagian Kaunter Keganasan Cawangan Khas Bukit Aman menahan 8 lelaki antara 30 Okt dan 12 Nov 2018.

Tangkapan pertama adalah lelaki berusia 38 tahun di Putrajaya, yang disyaki menyalurkan dana kepada militan IS warga Malaysia Akel Zainal di Syria. Tangkapan ke-2 melibatkan 3 warga Filipina, yang dikaitkan dengan kumpulan Abu Sayyaf.

Tangkapan terakhir adalah pada 12 Nov 2018, melibatkan peniaga berusia 60 tahun.

Semua suspek kini ditahan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 (Sosma).

KDN kini memantau mereka dan unit risikan kami juga meningkatkan usaha untuk mengenal pasti individu lain yang masih beroperasi di Sabah.

Ancaman yang ditimbulkan kumpulan ini telah dikawal dan hasilnya tiada lagi rakyat Malaysia diculik.

Bagaimanapun, masih ada cubaan menculik oleh Abu Sayyaf dan ini menyebabkan rakyat Indonesia, kebanyakannya nelayan menjadi mangsa.

Minggu lalu, 5 warga Indonesia yang bekerja sebagai nelayan untuk sebuah syarikat tempatan diculik kumpulan Abu Sayyaf berhampiran Tambisan, berhampiran Lahad Datu, di pantai timur Sabah.

Susulan itu, kerajaan Indonesia menuduh pihak berkuasa Malaysia tidak berkesan dalam penyelarasan yang membawa kepada penculikan itu.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -