Monday, April 12, 2021
Spread the love

Kalah di #PRKKimanis tanda Warisan hilang sokongan akar umbi – PBS

Must Read

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...

Rangkaian data ATM digodam, kata panglima angkatan tentera

Serangan siber berlaku terhadap rangkaian data milik Angkatan Tentera Malaysia (ATM), kata Panglima Angkatan Tentera Jeneral Affendi Buang. “Insiden itu...

BN terbuka terima parti lain, kata Tok Mat Hasan

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Mohamad Hasan berkata tidak ada salahnya BN menerima parti-parti lain yang berhajat menyertai gabungan...
Spread the love

KOTA KINABALU: Kekalahan Warisan dalam pilihan raya kecil Kimanis menandakan parti itu kehilangan sokongan akar umbi, kata Parti Bersatu Sabah (PBS) hari ini.

Presiden PBS Maximus Ongkili berkata, kemenangan calon Barisan Nasional (BN) Mohamad Alamin “sememangnya” merupakan “tamparan besar” serta pembuka mata kepada kerajaan negeri itu yang diterajui oleh Warisan.

Beliau memuji pengundi di Kimanis atas keberanian kebijaksanaan dan keazaman untuk mengundi menolak parti kerajaan.

Keputusan PRK itu menunjukkan pengundi Sabah tidak boleh dipandang mudah, selain membuktikan mereka “tidak boleh dibeli sama ada dengan wang, hadiah atau janji”.

“Kita berharap mereka (Warisan) menyedari bahawa mereka kehilangan sokongan akar umbi Sabah susulan janji yang tidak ditepati dan dasar yang membahayakan rakyat, terutama pelaksanaan Pas Sementara Sabah (PSS),” kata Ongkili.

Katanya, pengundi Kimanis telah bersuara dan mereka mewakili seluruh rakyat Sabah yang menolak pelaksanaan rancangan kontroversi PSS, yang menyaksikan pendatang yang tinggal di negeri itu diberikan pas tersebut bagi menggantikan 3 dokumen pengenalan diri sebelum ini.

“Kemenangan ini bukan sahaja meyakinkan, tetapi juga manis susulan penggunaan pelbagai taktik dan tekanan oleh kerajaan Pakatan Harapan-Warisan, termasuk ancaman dan pemberian hadiah.

“Selain itu, ia juga memanipulasi berita dan melemparkan pelbagai tuduhan terhadap pembangkang,” kata Ongkili.

Pada PRK Kimanis hari ini, calon BN Mohamad Alamin mendapat 12,706 undi mengalahkan calon Warisan Karim Bujang yang memperoleh 10,677 undi, dengan majoriti jelas sebanyak 2,029 undi.

BN merampas semula kerusi berkenaan setelah keputusan pilihan raya umum 2018 dibatalkan oleh Mahkamah Pilhan Raya berikutan satu petisyen difailkan oleh Karim yang kalah tipis ketika itu.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -