Jururawat Wuhan botakkan kepala untuk memudahkan bekerja melawan #coronavirus

Berkaitan

Mimbar masjid berusia lebih 100 tahun di Kampung Kepayang

GOPENG — Mimbar berusia lebih 100 tahun dipercayai dihasilkan...

Bandar tiada dalam peta

Osaka: Disebabkan kemiskinan melampau, bandar Kamagasaki di Osaka, Jepun...

Mula tampak senyum di bibir

Ada yang minta pandangan saya tentang UMNO sekarang. Tanya...
00:01:06

[Video] 73 rumah atas air di Pulau Gaya musnah

KOTA KINABALU: Sebanyak 73 rumah atas air musnah dalam...

Lelaki 57 tahun ditahan berhubung kes bunuh petugas wanita IKRAM

Seorang lelaki berusia 57 tahun ditahan bagi membantu siasatan...

WUHAN (China Daily/ANN): Shan Xia, seorang jururawat berusia 30 tahun di Hospital Renmin Universiti Wuhan, mencukur rambut panjangnya pada Isnin (27 Jan) untuk membantu beliau dalam memerangi novel coronavirus.

Shan, ibu kepada dua orang anak, berkata bahawa dia memotong rambutnya untuk mengelakkan jangkitan silang dan menjimatkan masa apabila memakai dan membuka pakaian perlindungan.

Sementara itu, pada sidang media pada hari Isnin, Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan berkata ia telah menganjurkan kumpulan 959 pekerja perubatan dari tujuh wilayah dan bandar untuk pergi ke Wuhan, pusat epidemik koronavirus novel di Hubei, untuk mencegah dan menentang jangkitan.

Pasukan terlibat adalah dari Henan, Jilin, Liaoning, Shanxi dan Shaanxi, dan majlis-majlis perbandaran Tianjin dan Chongqing.

Lebih banyak pasukan perubatan sedang bersiap sedia untuk pergi ke Wuhan, menurut suruhanjaya itu.

Ia juga menghantar tujuh kumpulan pengemudi ke Beijing, Hebei, Shanghai, Henan, Hunan, Guangdong dan Sichuan untuk menyelia operasi sistem pentadbiran, untuk membendung penyebaran coronavirus.

Kumpulan pengemudi akan menumpukan perhatian kepada kerja-kerja pemantauan epidemik, rawatan perubatan, pencegahan dan kawalan epidemik oleh komuniti dan institusi perubatan akar umbi, kata suruhanjaya itu.

Ma Xiaowei, menteri Suruhanjaya Kesihatan Negara, pada hari Ahad (26 Jan) mengatakan bahawa 12 pasukan tambahan lebih daripada 1,600 kakitangan perubatan akan dihantar ke kawasan-kawasan yang dilanda teruk oleh wabak koronavirus novel di wilayah Hubei, dan pihak berkuasa juga menyelaraskan bekalan segera diperlukan untuk mengawal wabak itu. – China Daily / Asia News Network

spot_img