Jurucakap Istana Perak tegur Harakah kerana gambar dalam artikel

Berkaitan

Mimbar masjid berusia lebih 100 tahun di Kampung Kepayang

GOPENG — Mimbar berusia lebih 100 tahun dipercayai dihasilkan...

Bandar tiada dalam peta

Osaka: Disebabkan kemiskinan melampau, bandar Kamagasaki di Osaka, Jepun...

Mula tampak senyum di bibir

Ada yang minta pandangan saya tentang UMNO sekarang. Tanya...
00:01:06

[Video] 73 rumah atas air di Pulau Gaya musnah

KOTA KINABALU: Sebanyak 73 rumah atas air musnah dalam...

Lelaki 57 tahun ditahan berhubung kes bunuh petugas wanita IKRAM

Seorang lelaki berusia 57 tahun ditahan bagi membantu siasatan...

Jurucakap Istana Perak menegur Harakah yang menyiarkan berita dengan meletakkan gambar Sultan Perak sama taraf dengan seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN).

“Nasihat saya kepada Ketua Pengarang Harakah Daily, belajarlah lebih beradab dalam menjunjung adat negeri beraja- rakyat bersultan bila meletakkan gambar.

“Jangan sampai disama tarafkan kedudukan seorang ADUN dengan darjat seorang Raja Pemerintah,” kata Datuk Seri Mohd Annuar Zaini dalam Facebooknya hari ini.

Beliau mengulas satu berita keluaran portal Harakahdaily.Net bertajuk ‘Akui kekhilafan, Pas mohon ampun dari Sultan Nazrin.‘

Dalam berita itu gambar Sultan Nazrin diletakkan sama dengan gambar Pesuruhjaya Pas Perak, Razman Zakaria.

Bagaimanapun selepas ditegur Mohd Annuar, pihak Harakah bertindak pantas membuang gambar Razman dalam artikel berkenaan.

Pihaknya juga menyiarkan ralat berbunyi; Penyiaran gambar sebelum ini di berita di atas dengan meletakkan Duli Yang Maha Mulia Tuanku Sultan Perak bersama YB ADUN Perak sama sekali tidak bertujuan atau berniat menyamakan taraf kedudukan darjat Raja Pemerintah dan rakyat.

Teguran berkaitan protokol ini telah diambil maklum oleh pihak kami dan dengan suci hati merafak sembah memohon ampun kepada Duli Tuanku Sultan atas kekhilafan tersebut, kata ralat dalam portal HarakahDaily.

spot_img