Monday, April 12, 2021
Spread the love

Jom tanam nangka

Must Read

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...

Rangkaian data ATM digodam, kata panglima angkatan tentera

Serangan siber berlaku terhadap rangkaian data milik Angkatan Tentera Malaysia (ATM), kata Panglima Angkatan Tentera Jeneral Affendi Buang. “Insiden itu...

BN terbuka terima parti lain, kata Tok Mat Hasan

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Mohamad Hasan berkata tidak ada salahnya BN menerima parti-parti lain yang berhajat menyertai gabungan...
Spread the love
  • Bagi vegetarian nangka digunakan untuk mengganti daging, taco, bahkan ikan, yang memiliki nutrisi pemakanan
  • Kepelbagaian nutrisi dan berkhasiat, nangka sangat popular dengan kemampuannya menyerupai beberapa jenis daging
  • ‘Dalam tujuh hingga 10 tahun, nangka akan menjadi seperti daging lembu,’ kata salah seorang pemilik kafe vegeterian.

Sekiranya anda tidak pernah mendengar tentang nangka, pastikan mata anda terbuka: anda akan mula memerhatikannya di mana-mana.

Buah nangka merupakan buah tropika yang sangat besar yang sering digunakan sebagai pengganti daging. Ia dipenuhi dengan beberapa nutrisi pemakanan, dan fakta bahawa anda boleh memasak, memotong atau mencincangnya seperti ayam atau daging lembu menjadikannya ramuan utama dalam banyak hidangan vegetarian dan vegan.

Nangka berasal dari India, dan juga tumbuh di Asia Tenggara, Mexico, Caribbean dan Amerika Selatan. Ia mencapai berat antara 7kg hingga 32kg.

Untuk kegunaan memasak, nangka yang segar dipilih, kebiasaannya nangka yang muda digunakan. Apabila sudah masak (matang), nangka boleh digunakan sebagai pencuci mulut manis.

It is available whole or sliced into more manageable pieces. Unripe, it is green and unyielding; as it ripens, it softens, turns yellow, gets some brown spots and starts to smell fruity.

Ia boleh didapati secara keseluruhan atau dihiris ke dalam kepingan yang lebih mudah dimakan. Yang masih muda berwarna hijau; apabila ia masak lebih lembut, berubah menjadi kuning, terdapat beberapa bintik coklat dan buah mula mengeluarkan bau.

Nangka juga dijual dalam tin, kadang-kadang dalam air garam atau sirap. Anda boleh menemui pelbagai jenis terutamanya di kedai makanan Asia dan semakin popular di pasaraya tradisional.

Sekarang, dengan ramai orang mencari alternatif berasaskan tumbuhan untuk daging, permintaan terhadap nangka meningkat dan terus meningkat.

Nangka juga menjadi menu di seluruh Amerika Syarikat – bukan sahaja di restoran vegan dan vegetarian tetapi juga dalam hidangan di lebih banyak tempat makan.

Nasi beriani nangka

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -