Friday, April 16, 2021
Spread the love

Hapus hutang B40: Semua menteri yang terlibat dari PBBM sindir Najib

Must Read

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...

Rangkaian data ATM digodam, kata panglima angkatan tentera

Serangan siber berlaku terhadap rangkaian data milik Angkatan Tentera Malaysia (ATM), kata Panglima Angkatan Tentera Jeneral Affendi Buang. “Insiden itu...

BN terbuka terima parti lain, kata Tok Mat Hasan

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Mohamad Hasan berkata tidak ada salahnya BN menerima parti-parti lain yang berhajat menyertai gabungan...
Spread the love

Timbalan Menteri Belia dan Sukan Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal diminta memainkan peranan agar cadangannya supaya bank menghapuskan hutang secara bersasar melibatkan golongan berpendapatan 40 peratus (B40) dapat direalisasikan.

Bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak secara menyindir berkata, selaku Ketua Armada Nasional Bersatu, tidak sukar untuk cadangan itu diketengahkan kepada Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Memang elok jika ini boleh menjadi realiti. Besok (hari ini) kita tengok jika ini ada dalam Belanjawan 2021.

“PM (perdana menteri) dari PPBM, menteri kanan paling kanan yang juga menteri perdagangan antarabangsa dari PPBM, menteri kewangan lantikan PPBM, menteri ekonomi dari PPBM dan ahli-ahli Majlis Tindakan Ekonomi juga dari PPBM dan lantikan PPBM, tanpa seorang dari BN atau Pas atau mana-mana parti lain. Sebab itu, tak mustahil ianya menjadi reality,” katanya di sosial media, semalam.

Terdahulu, Najib turut mengucapkan syabas kepada Wan Ahmad Fayhsal jika cadangan diutarakan direalisasikan oleh kerajaan.

Pada masa sama, Najib menggesa kerajaan dapat melanjutkan tempoh moratorium pinjaman bank sebelum melaksanakan cadangan oleh Wan Ahmad Fayhsal.

“Syabas pada Ketua Armada PPBM jika ini boleh dilaksanakan sebab Malaysia menjadi negara pertama dalam dunia menghapuskan semua hutang bank golongan B40.

“Tapi, sebelum hapuskan semua hutang bank B40, mohon lanjutkan moratorium pinjaman bank untuk B40 dan M40 terlebih dahulu,” katanya lagi.

Hari ini, akan berlangsung pembentangan Belanjawan 2021 yang akan dibentangkan oleh Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Ini merupakan pembentangan belanjawan pertama di bawah pentadbiran kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Memang elok jika ini boleh menjadi realiti. Besok kita tengok jika ini dalam bajet 2021.

PM dari PPBM, menteri kanan…

Posted by Najib Razak on Thursday, 5 November 2020

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -