Wednesday, April 14, 2021
Spread the love

Gantung parlimen untuk kestabilan negara, kata Presiden MIC

Must Read

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...

Rangkaian data ATM digodam, kata panglima angkatan tentera

Serangan siber berlaku terhadap rangkaian data milik Angkatan Tentera Malaysia (ATM), kata Panglima Angkatan Tentera Jeneral Affendi Buang. “Insiden itu...

BN terbuka terima parti lain, kata Tok Mat Hasan

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Mohamad Hasan berkata tidak ada salahnya BN menerima parti-parti lain yang berhajat menyertai gabungan...
Spread the love

Presiden MIC SA Vigneswaran hari ini mencadangkan supaya Parlimen digantung bagi membolehkan kerajaan memerangi pandemik Covid-19.

Ia juga akan membantu kerajaan memulihkan semula ekonomi dan mewujudkan kestabilan politik, kata beliau dalam kenyataan.

Beliau turut berkata, Perkara 55(2) Perlembagaan Persekutuan menyatakan “Yang di-Pertuan Agong boleh menggantung atau membubarkan Parlimen”.

Vigneswaran berkata, menggantung Parlimen adalah “cara paling selamat untuk mengekalkan ketenteraman awam, kelangsungan ekonomi dan kestabilan politik”.

Bekas Yang di-Pertua Dewan Negara itu berkata: “Semasa pelaksanaan penggantungan itu, sidang Parlimen akan ditangguhkan dan hal ehwal negara akan terus diurus dan dijalankan oleh kerajaan sedia ada.”

Beliau berkata, itu antara pilihan terbaik kepada negara buat masa ini. Mengadakan pilihan raya buat masa ini adalah perkara buruk kerana bilangan kes Covid-19 akan meningkat, katanya merujuk kepada peningkatan jangkitan susulan Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah baru-baru ini.

Menggantung Parlimen, katanya, akan menjadi penyelesaian terbaik kerana ia membolehkan pihak berkuasa mengekang peningkatan kes Covid-19 dan memastikan tiada “pergolakan politik” berlaku.

Beliau tidak menjelaskan lebih lanjut apa dimaksudkannya “pergolakan politik” itu.

Semalam, Presiden PKR Anwar Ibrahim menghadap Yang di-Pertuan Agong dan mempersembahkan dokumen untuk menunjukkan beliau mendapat sokongan majoriti ahli Parlimen bagi membentuk kerajaan baharu.

Vigneswaran berkata: “Penggantungan Parlimen boleh ditamatkan sekiranya ia disahkan oleh pihak berkuasa kesihatan bahawa pandemik telah berkurangan secara stabil, atau dalam perkataan lain, keadaan selamat untuk mengadakan pilihan raya.

“Jadi, sila beringat ini kali pertama negara kita menghadapi pandemik global yang berlarutan sejak awal 2020 dan ia mengorbankan nyawa dan kehidupan rakyat setiap hari pada tahap membimbangkan, wajar kita melaksanakan penyelesaian bersejarah.”

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -