Friday, April 16, 2021
Spread the love

Eksport minyak sawit ke India jatuh hampir 50% pada bulan Januari, terendah dalam tempoh 9 tahun

Must Read

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...

Rangkaian data ATM digodam, kata panglima angkatan tentera

Serangan siber berlaku terhadap rangkaian data milik Angkatan Tentera Malaysia (ATM), kata Panglima Angkatan Tentera Jeneral Affendi Buang. “Insiden itu...

BN terbuka terima parti lain, kata Tok Mat Hasan

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Mohamad Hasan berkata tidak ada salahnya BN menerima parti-parti lain yang berhajat menyertai gabungan...
Spread the love

Penghantaran minyak sawit ke India telah menurun hampir 50% bulan ke bulan pada minggu ketiga bulan Januari disebabkan oleh langkah-langkah sekatan oleh kerajaan India.

Menurut data dari surveyor kargo bebas SGS Malaysia Sdn Bhd, penghantaran minyak kelapa sawit ke India turun 48.7% kepada 30,050 tan dalam tempoh 20 hari pertama Januari berbanding Disember tahun lepas.

Penghantaran dalam tempoh 10 hari pertama dan 15 hari turun 41% dan 67.1% masing-masing kepada 18,500 tan berbanding eksport bulan lepas.

Penghantaran itu ditangguh buat sementara waktu antara 10 Jan dan 15 Jan berikutan pengumuman kerajaan India untuk menyekat pengimportan minyak kelapa sawit pada 8 Januari.

Semakan dasar dari Kementerian Perdagangan dan Industri India diedarkan di laman web rasminya, mengubah status kelapa sawit bertapis (RBD) dan import kelapa sawit olein RBD dari “free” kepada “restricted”.

Berdasarkan data dari Solvent Extractors’ Association (SEA) India, import minyak sawit negara itu berkembang kira-kira 11% pada bulan Disember tahun lepas berbanding bulan sebelumnya.

Walau bagaimanapun, pembelian dari Malaysia telah menurun secara berterusan selama lima bulan, menurut data dari Lembaga Minyak Sawit Malaysia.

Pada bulan Disember, import minyak sawit India dari Malaysia jatuh ke tahap terendah 15 bulan sebanyak 138,647 tan. Terdapat pergeseran di antara kedua-dua negara dan pemain industri India telah secara tidak rasmi mengelakkan pembelian dari Malaysia setelah diberitahu secara tidak rasmi oleh kerajaan India kepada mereka.

Tahun lepas, SEA dilaporkan meminta ahli-ahlinya untuk menghentikan import dari Malaysia sebagai tanda membantah kritikan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengenai langkah-langkah yang diambil oleh kerajaan India di Kashmir dan undang-undang kewarganegaraannya yang baru.

Minggu lalu, Reuters melaporkan bahawa bertan-tan minyak kelapa sawit terkandas di pelabuhan India selepas kerajaan India menyekat produk hiliran.

Bloomberg melaporkan jika tidak diselesaikan, eksport minyak kelapa sawit bernilai AS $ 1.4 bilion (RM5.7 bilion) ke India akan berisiko jika negara tidak dapat mencari pembeli baru.

Sumber:
MPOC Malaysia
The Malaysian Reserve

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -