ED India memanggil pengurusan AirAsia bagi siasatan pengubahan wang haram yang berlaku tahun 2018

Berkaitan

Mimbar masjid berusia lebih 100 tahun di Kampung Kepayang

GOPENG — Mimbar berusia lebih 100 tahun dipercayai dihasilkan...

Bandar tiada dalam peta

Osaka: Disebabkan kemiskinan melampau, bandar Kamagasaki di Osaka, Jepun...

Mula tampak senyum di bibir

Ada yang minta pandangan saya tentang UMNO sekarang. Tanya...
00:01:06

[Video] 73 rumah atas air di Pulau Gaya musnah

KOTA KINABALU: Sebanyak 73 rumah atas air musnah dalam...

Lelaki 57 tahun ditahan berhubung kes bunuh petugas wanita IKRAM

Seorang lelaki berusia 57 tahun ditahan bagi membantu siasatan...

Direktorat Penguatkuasaan (ED) mengeluarkan saman kepada pengurusan kanan AirAsia, termasuk Ketua Pegawai Eksekutif yang berpangkalan di Malaysia, Tony Fernandes, pada hari Khamis (39 Jan) berhubung dengan siasatan pengubahan wang haram yang bermula pada Mei 2018.

Dikatakan bahawa AirAsia telah bekerjasama dengan pegawai kerajaan untuk memastikan pelepasan Foreign Investment Promotion Board (FIPB). Biro Penyiasatan Pusat (CBI) telah memulakan siasatan rasuah dalam perkara itu berdasarkan ED mendaftarkan kesnya di bawah PMLA.

CBI mendakwa bahawa AirAsia menggunakan pelobi untuk mendapatkan skim ‘5/20’ untuk operasi penerbangan antarabangsa yang dikeluarkan atau dipinda sebelum pilihan raya umum tahun 2014. Di bawah skim ‘5/20’, sebuah syarikat penerbangan domestik dibenarkan terbang ke luar negara hanya selepas melaksanakan operasi domestik selama lima tahun dengan sekurang-kurangnya 20 pesawat.

“Tony Fernandes mahu syarikat penerbangan itu dibenarkan terbang ke peringkat antarabangsa dari pertama lagi dan rakan kongsi tempatan mereka – Tata Sons Ltd menerusi penaja mereka R Venkatramanan – akan melobi untuk mendapatkan semua kelulusan kerajaan termasuk pelepasan dan pindaan / mengenepikan peraturan FIPB 5/20 penerbangan awam antarabangsa India,” kata CBI dalam FIR nya.

spot_img