Monday, April 12, 2021
Spread the love

Dr M akan jumpa MCA esok berhubung geran TAR UC

Must Read

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...

Rangkaian data ATM digodam, kata panglima angkatan tentera

Serangan siber berlaku terhadap rangkaian data milik Angkatan Tentera Malaysia (ATM), kata Panglima Angkatan Tentera Jeneral Affendi Buang. “Insiden itu...

BN terbuka terima parti lain, kata Tok Mat Hasan

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Mohamad Hasan berkata tidak ada salahnya BN menerima parti-parti lain yang berhajat menyertai gabungan...
Spread the love

Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad bersetuju untuk berjumpa MCA berhubung geran padanan untuk Kolej Universiti Tunku Abdul Rahman (TAR UC), kata Presidennya, Wee Ka Siong.

Mengesahkan laporan The Star bahawa pertemuan itu akan diadakan esok di Putrajaya, Wee memberitahu FMT bahawa beliau menulis surat kepada Mahathir bulan lalu atas kapasitinya sebagai pemangku menteri pendidikan.

Wee berkata, Pejabat Mahathir menjawab suratnya pada 10 Feb dan menetapkan tarikh mesyuarat.

“Maklum balas sangat cepat. Kami berterima kasih kepada beliau kerana beliau memandang serius isu ini.

“Saya akan membentangkan kes kami kepada perdana menteri,” katanya ketika dihubungi.

Menteri Kewangan Lim Guan Eng mengekalkan bahawa MCA harus melepaskan kawalan ke atas TAR UC sebagai syarat untuk menerima geran kerajaan sebanyak RM30 juta.

Ini membawa kepada perselisihan antara pemimpin MCA, termasuk Wee dan Lim.

Lim kemudian berkata kerajaan meluluskan peruntukan tahunan sekurang-kurangnya RM30 juta untuk tabung amanah yang dikendalikan Persatuan Alumni Tunku Abdul Rahman (TAA).

Beliau berkata penyaluran dana dari tabung amanah itu kepada TAR UC hanya akan berlaku jika pemimpin MCA melepaskan pemilikan, pentadbiran dan jawatan mereka dalam lembaga pemegang amanah dan lembaga pengelola.

Hari ini, Wee berkata beliau akan mengelak daripada melakukan apa-apa berhubung keputusan mesyuarat esok ketika ditanya sama ada geran itu akan diberikan.

“Sekurang-kurangnya, kami diberi peluang untuk menyuarakan rungutan kami dan mencari bantuannya untuk menyelesaikan masalah ini.”

Rujukan:
Tun M hadir pertemuan pemimpin BERSATU

Ketua Menteri Sarawak bincang ‘perkara besar’ bersama Ahli-Ahli Parlimen GPS di Kuala Lumpur

Empat pemimpin PKR bermesyuarat, Azmin akan keluarkan kenyataan

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -