Dewan Rakyat tentukan saya terus jadi PM atau tidak, kata Dr M

Berkaitan

Mimbar masjid berusia lebih 100 tahun di Kampung Kepayang

GOPENG — Mimbar berusia lebih 100 tahun dipercayai dihasilkan...

Bandar tiada dalam peta

Osaka: Disebabkan kemiskinan melampau, bandar Kamagasaki di Osaka, Jepun...

Mula tampak senyum di bibir

Ada yang minta pandangan saya tentang UMNO sekarang. Tanya...
00:01:06

[Video] 73 rumah atas air di Pulau Gaya musnah

KOTA KINABALU: Sebanyak 73 rumah atas air musnah dalam...

Lelaki 57 tahun ditahan berhubung kes bunuh petugas wanita IKRAM

Seorang lelaki berusia 57 tahun ditahan bagi membantu siasatan...

Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad berkata Dewan Rakyat dan ahlinya boleh menentukan sama ada beliau boleh terus jadi perdana menteri atau tidak.

“Kalau saya tak nak letak jawatan tetapi majoriti di dalam Dewan Rakyat tolak saya, saya jatuh. Saya tak boleh jadi perdana menteri. Itu cara demokrasi.

“Yang berkuasa sebenarnya Dewan Rakyat dan ahli-ahlinya,” katanya dalam satu temubual bersama portal online baru, The Malaya Post.

Beliau berkata demikian menjawab soalan berhubung janji penyerahan kuasa perdana menteri kepada Presiden PKR, Anwar Ibrahim.

Mahathir berkata beliau tidak boleh menjadi perdana menteri jika tidak mendapat sokongan ahli Dewan Rakyat, walaupun dapat sokongan parti majoriti.

“Ini jadi tanggungjawab ahli Dewan Rakyat. Kalau parti majoriti tetapi apabila mencalonkan seseorang, Dewan Rakyat tolak, dia juga tak boleh jadi perdana menteri,” katanya.

Menerusi persefahaman dalam kalangan pimpinan PH, Anwar akan diangkat sebagai perdana menteri ke-8.

Pada 14 Jan lalu, Mahathir menyatakan kesediaannya melepaskan jawatan jika presiden parti dalam PH memintanya berbuat demikian.

Tarikh peralihan kuasa Mahathir kepada Anwar terus menjadi perbincangan sejak kebelakangan ini susulan tempoh 2 tahun yang disebut-sebut sebelum ini hampir tamat.

Namun Anwar sebelum ini berkata beliau dijangka mengambil alih jawatan itu daripada Mahathir pada tahun ini namun tidak pasti tarikh yang tepat.

Dalam pada itu, Mahathir mengulangi pendirian akan memegang janji yang telah dibuatnya.

spot_img