Wednesday, April 14, 2021
Spread the love

#Coronavirus: Wilayah Hubei China memerintahkan semua orang untuk tinggal di rumah

Must Read

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...

Rangkaian data ATM digodam, kata panglima angkatan tentera

Serangan siber berlaku terhadap rangkaian data milik Angkatan Tentera Malaysia (ATM), kata Panglima Angkatan Tentera Jeneral Affendi Buang. “Insiden itu...

BN terbuka terima parti lain, kata Tok Mat Hasan

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Mohamad Hasan berkata tidak ada salahnya BN menerima parti-parti lain yang berhajat menyertai gabungan...
Spread the love
  • Kira-kira 200,000 komuniti luar bandar dengan 24 juta orang di di sekat pergerakan disaat bahagian lain di negara ini mula meringankan sekatan pergerakan
  • Larangan bermain mahjong dan kad terup, dan jalan raya terhad kepada van polis, ambulans dan kenderaan rasmi lain

Pihak berkuasa kesihatan China pada Isnin melaporkan 2,048 kes coronavirus baru dan 105 kematian, menjadikan jumlahnya keseluruhan 70,548 dan 1,770 masing-masing pada tengah malam pada hari Ahad (16 Feb).

Wilayah Hubei, pusat wabak itu, menyumbang 100 kematian baru dan 1,933 kes yang baru disahkan. Angka yang mengambil kira jumlah yang diumumkan oleh suruhanjaya kesihatan wilayah itu kepada masing-masing 1,696 dan 58,182, sementara jumlah kematian global berjumlah 1,775.

Jangkitan baru bagi wilayah dan negara ini meningkat pada hari sebelumnya, ketika China melaporkan 2,009 kes yang baru disahkan dan 142 kematian.

Bilangan kes baru sebelum ini telah menurun tiga hari berturut-turut selepas kenaikan dalam kes yang disahkan pada hari Khamis (13 Feb) apabila kriteria diagnostik diperluaskan, dengan hampir 10 kali lebih didiagnosis berbanding hari sebelumnya.

Tetapi kebimbangan global masih tinggi mengenai penyebaran wabak ini, ditekankan oleh pengumuman Amerika Syarikat bahawa lebih daripada tiga belas orang Amerika dari kapal pesiar yang dikuarantin di Jepun dijangkiti.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berkata pada lewat Ahad bahawa masa depan Covid-19, penyakit yang disebabkan oleh virus itu, adalah “mustahil” untuk diramalkan, ketika ahli-ahli antarabangsa mula bertemu rakan-rakan mereka di China.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat berkata mereka belum menerima jemputan untuk menghantar pakar ke negara itu, walaupun China telah mengatakan sebelum ini ia akan membolehkan AS menghantar pakar sebagai sebahagian daripada pasukan WHO.

Daripada 1,933 kes baru yang diumumkan pada hari Isnin, 1,690 telah disahkan di ibu kota Wuhan di Hubei, di mana virus itu dipercayai berasal dari pasaran makanan laut dan daging.

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -