#Coronavirus: Wilayah Hubei China memerintahkan semua orang untuk tinggal di rumah

Berkaitan

Mimbar masjid berusia lebih 100 tahun di Kampung Kepayang

GOPENG — Mimbar berusia lebih 100 tahun dipercayai dihasilkan...

Bandar tiada dalam peta

Osaka: Disebabkan kemiskinan melampau, bandar Kamagasaki di Osaka, Jepun...

Mula tampak senyum di bibir

Ada yang minta pandangan saya tentang UMNO sekarang. Tanya...
00:01:06

[Video] 73 rumah atas air di Pulau Gaya musnah

KOTA KINABALU: Sebanyak 73 rumah atas air musnah dalam...

Lelaki 57 tahun ditahan berhubung kes bunuh petugas wanita IKRAM

Seorang lelaki berusia 57 tahun ditahan bagi membantu siasatan...
  • Kira-kira 200,000 komuniti luar bandar dengan 24 juta orang di di sekat pergerakan disaat bahagian lain di negara ini mula meringankan sekatan pergerakan
  • Larangan bermain mahjong dan kad terup, dan jalan raya terhad kepada van polis, ambulans dan kenderaan rasmi lain

Pihak berkuasa kesihatan China pada Isnin melaporkan 2,048 kes coronavirus baru dan 105 kematian, menjadikan jumlahnya keseluruhan 70,548 dan 1,770 masing-masing pada tengah malam pada hari Ahad (16 Feb).

Wilayah Hubei, pusat wabak itu, menyumbang 100 kematian baru dan 1,933 kes yang baru disahkan. Angka yang mengambil kira jumlah yang diumumkan oleh suruhanjaya kesihatan wilayah itu kepada masing-masing 1,696 dan 58,182, sementara jumlah kematian global berjumlah 1,775.

Jangkitan baru bagi wilayah dan negara ini meningkat pada hari sebelumnya, ketika China melaporkan 2,009 kes yang baru disahkan dan 142 kematian.

Bilangan kes baru sebelum ini telah menurun tiga hari berturut-turut selepas kenaikan dalam kes yang disahkan pada hari Khamis (13 Feb) apabila kriteria diagnostik diperluaskan, dengan hampir 10 kali lebih didiagnosis berbanding hari sebelumnya.

Tetapi kebimbangan global masih tinggi mengenai penyebaran wabak ini, ditekankan oleh pengumuman Amerika Syarikat bahawa lebih daripada tiga belas orang Amerika dari kapal pesiar yang dikuarantin di Jepun dijangkiti.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berkata pada lewat Ahad bahawa masa depan Covid-19, penyakit yang disebabkan oleh virus itu, adalah “mustahil” untuk diramalkan, ketika ahli-ahli antarabangsa mula bertemu rakan-rakan mereka di China.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat berkata mereka belum menerima jemputan untuk menghantar pakar ke negara itu, walaupun China telah mengatakan sebelum ini ia akan membolehkan AS menghantar pakar sebagai sebahagian daripada pasukan WHO.

Daripada 1,933 kes baru yang diumumkan pada hari Isnin, 1,690 telah disahkan di ibu kota Wuhan di Hubei, di mana virus itu dipercayai berasal dari pasaran makanan laut dan daging.

spot_img