Tuesday, April 13, 2021
Spread the love

#Coronavirus: Khabar angin muncul kerana rakyat sudah hilang kepercayaan kepada kerajaan

Must Read

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...

Rangkaian data ATM digodam, kata panglima angkatan tentera

Serangan siber berlaku terhadap rangkaian data milik Angkatan Tentera Malaysia (ATM), kata Panglima Angkatan Tentera Jeneral Affendi Buang. “Insiden itu...

BN terbuka terima parti lain, kata Tok Mat Hasan

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Mohamad Hasan berkata tidak ada salahnya BN menerima parti-parti lain yang berhajat menyertai gabungan...
Spread the love

Jika kita tertanya-tanya mengapa begitu banyak teori konspirasi tersebar mengenai coronavirus Wuhan?

Jawapan sebenarnya terlalu mudah.

Orang ramai sebenarnya hanya tidak mempercayai kerajaan dan mereka tahu kerajaan akan berbohong dan menyembunyikan kebenaran.

Dan mereka tahu kerajaan juga dalam banyak keadaan adalah dalang pada setiap konspirasi yang dibicarakan oleh rakyat.

Dan bolehkah kerajaan menyalahkan rakyat?

Sejak permulaan pentadbiran kerajaan Pakatan Harapan, mereka tidak pernah ikhlas ​​dan jujur ​​dengan rakyat. Kerajaan sentiasa berbohong, menyembunyikan kebenaran, dan menyuap rakyat dengan berita palsu.

Sebelum PRU-14, rakyat Malaysia mewakili kira-kira 60% pengundi yang percaya bahawa pemimpin Pakatan Harapan boleh melakukan apa sahaja seperti magik.

Selepas PRU14 pada Mei 2018, kerajaan Pakatan Harapan membuktikan bahawa mereka memutar-belit dengan fitnah dan menghidangkan cerita-cerita palsu.

Lim Kit Siang hari ini berkata pentadbiran Pakatan Harapan mempunyai tugas yang panjang dan sukar untuk memulihkan keyakinan orang ramai terhadap kerajaan.

Ya, Kit Siang mengakui bahwa Pakatan Harapan menghadapi defisit kepercayaan. Orang Malaysia tidak lagi percaya dengan Pakatan Harapan atau memiliki keyakinan terhadap kerajaan.

Tetapi “tugas yang panjang dan sukar untuk memulihkan keyakinan orang ramai terhadap kerajaan” yang menurut Kit Siang lebih mudah dikatakan daripada dilakukan.

Ia mengambil masa hanya satu hari untuk kehilangan (keyakinan) tetapi memerlukan beberapa tahun untuk mendapatkannya semula.

Rakyat telah menerima kenyataan bahawa Pakatan Harapan tidak jujur ​​atau telus.

Dan itulah sebabnya mereka tidak percaya apa yang dikatakan kerajaan, baik tentang coronavirus Wuhan atau apa sahaja.

Berita Palsu?

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -