#Coronavirus: kes pertama dilaporkan melibatkan orang asing dijangkiti di China

Berkaitan

Mimbar masjid berusia lebih 100 tahun di Kampung Kepayang

GOPENG — Mimbar berusia lebih 100 tahun dipercayai dihasilkan...

Bandar tiada dalam peta

Osaka: Disebabkan kemiskinan melampau, bandar Kamagasaki di Osaka, Jepun...

Mula tampak senyum di bibir

Ada yang minta pandangan saya tentang UMNO sekarang. Tanya...
00:01:06

[Video] 73 rumah atas air di Pulau Gaya musnah

KOTA KINABALU: Sebanyak 73 rumah atas air musnah dalam...

Lelaki 57 tahun ditahan berhubung kes bunuh petugas wanita IKRAM

Seorang lelaki berusia 57 tahun ditahan bagi membantu siasatan...

Pihak berkuasa kesihatan di wilayah selatan Guangdong berkata dua orang Australia dan seorang pelajar Pakistan di diagnos dijankiti penyakit itu

Sumber jangkitan tidak diketahui tetapi ketiga-tiga dalam keadaan stabil.

Warga asing yang dijangkiti di China

Sekurang-kurangnya tiga warga asing – dua orang dari Australia dan seorang dari Pakistan – telah dijangkiti coronavirus di wilayah selatan China Guangdong, menurut pihak berkuasa wilayah.

Timbalan Ketua Suruhanjaya Kesihatan Guangdong, Chen Zhusheng pada hari Rabu berkata ketiga-tiga mereka berada dalam keadaan stabil tetapi tidak diketahui bagaimana mereka dijangkiti virus itu.

Chen tidak memberikan butiran mengenai warga Australia, tetapi berkata, Warga Pakistan adalah pelajar yang belajar di Wuhan. Pelajar itu tiba di Shenzhen pada 21 Januari dan Guangzhou tiga hari kemudian, sebelum menunjukkan gejala simptom.

“Kami menjalankan siasatan epidemiologi dengan kerjasama rakan sekerja dari Wuhan, untuk menyelidik dan menilai [situasi]. Kami tidak tahu bagaimana mereka dijangkiti,” katanya.

Pembantu khas kepada perdana menteri Pakistan mengenai kesihatan, Zafar Mirza berkata empat pelajar Pakistan di China telah dijangkiti coronavirus itu. Beliau berkata sebahagian besar rakyat Pakistan yang tinggal di China adalah pelajar, lebih 500 daripadanya berpengkalan di Wuhan.

“Empat pelajar telah disahkan mempunyai coronavirus. Keadaan mereka bertambah baik sekarang,” akhbar The Nation yang berpangkalan di Lahore memetiknya sebagai berkata. – SCMP

Sumber:

spot_img