#Coronavirus: Jumlah kematian meningkat kepada 1,868

Berkaitan

Mimbar masjid berusia lebih 100 tahun di Kampung Kepayang

GOPENG — Mimbar berusia lebih 100 tahun dipercayai dihasilkan...

Bandar tiada dalam peta

Osaka: Disebabkan kemiskinan melampau, bandar Kamagasaki di Osaka, Jepun...

Mula tampak senyum di bibir

Ada yang minta pandangan saya tentang UMNO sekarang. Tanya...
00:01:06

[Video] 73 rumah atas air di Pulau Gaya musnah

KOTA KINABALU: Sebanyak 73 rumah atas air musnah dalam...

Lelaki 57 tahun ditahan berhubung kes bunuh petugas wanita IKRAM

Seorang lelaki berusia 57 tahun ditahan bagi membantu siasatan...
  • Majoriti kes baru dan kematian telah dilaporkan dari wilayah pusat wabak itu
  • 80 peratus daripada perniagaan syarikat milik negara beroperasi semula, walau bagaimanapun sektor pelancongan masih terkesan

Pihak berkuasa kesihatan China pada hari Selasa (16 Feb) melaporkan 1,886 kes coronavirus baru dan 98 kematian di tanah besar China, menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak 72,436 dan 1,868, pada tengah malam pada hari Isnin (17 Feb). Wilayah Hubei, pusat wabak itu, melaporkan 1,807 kes baru – 1,600 daripada mereka di ibu kota wilayah Wuhan – dan 93 kematian.

Jurucakap suruhanjaya, Mi Feng berkata pada hari Selasa ia adalah kali pertama sejak kemuncak wabak bahawa bilangan kes baru harian yang disahkan bertambah kurang daripada 2,000. Di luar Hubei, bilangan kes baru harian yang disahkan bertambah kurang dari 100 orang.

Angka terbaru dari Hubei menjadikan jumlah kes di wilayah itu kepada 59,989 dan kematian kepada 1,789. Daripada jumlah di Hubei pada hari Isnin, 1,600 kes baru dan 72 kematian berada di ibu kota wilayah Wuhan, kata suruhanjaya kesihatan Hubei.

<b>Perniagaan kembali normal tetapi pelancongan terkesan</b>

Kebanyakan 20,000 syarikat milik negara dan anak syarikatnya telah memulakan pengeluaran semula, menurut badan pentadbiran negara yang menyelia sektor itu.

Pengawasan dan Pentadbiran Aset Negeri (ASA), yang melaporkan terus ke Majlis Negeri China, berkata 80 peratus telah meneruskan operasi, dan sebahagian yang lain tidak dapat memulakan semula kerana wabak koronavirus.

Kadar pembukaan semula lebih tinggi – lebih daripada 95 peratus – untuk sesetengah industri, termasuk petrol, telekomunikasi dan pengangkutan.

Sektor pelancongan terus merasakan kesan wabak tersebut. Antara 20 Januari dan 13 Februari, tiga syarikat penerbangan telah membayar balik 13 juta tiket dan membatalkan 78,000 penerbangan. Penumpang dan kadar penggunaan pesawat setiap hari jatuh hampir separuh.

spot_img