#Corinavirus boleh merebak melalui najis manusia

Berkaitan

Mimbar masjid berusia lebih 100 tahun di Kampung Kepayang

GOPENG — Mimbar berusia lebih 100 tahun dipercayai dihasilkan...

Bandar tiada dalam peta

Osaka: Disebabkan kemiskinan melampau, bandar Kamagasaki di Osaka, Jepun...

Mula tampak senyum di bibir

Ada yang minta pandangan saya tentang UMNO sekarang. Tanya...
00:01:06

[Video] 73 rumah atas air di Pulau Gaya musnah

KOTA KINABALU: Sebanyak 73 rumah atas air musnah dalam...

Lelaki 57 tahun ditahan berhubung kes bunuh petugas wanita IKRAM

Seorang lelaki berusia 57 tahun ditahan bagi membantu siasatan...

WUHAN: Para saintis dari sebuah badan penyelidikan sains semula jadi yang terkemuka di China menemui satu lagi cara coronavirus baru 2019 (2019-nCoV) yang berasal dari Wuhan boleh merebak.

Virus itu, yang sudah meragut lebih 360 nyawa di China, boleh merebak melalui sistem penghadaman dan ke najis manusia, menurut para saintis yang dipetik agensi berita Xinhua.

Ini bermakna bahawa virus itu boleh masuk melalui laluan tinja oral, di mana patogen boleh melewati najis dan memasuki mulut orang lain.

Ia mungkin berlaku disebabkan oleh amalan kebersihan yang lemah, kekurangan sanitasi, tanah dan air yang tercemar dengan bahan najis atau pencemaran makanan.

Para pakar dari Hospital Renmin Universiti Wuhan dan Institut Virologi Akademi Sains Wuhan mendapati bahawa tanda-tanda awal bagi sesetengah pesakit yang dijangkiti coronavirus baru itu adalah cirit-birit dan bukan demam, satu gejala yang lebih lazim berlaku.

Pasukan penyelidik menemui asid nukleik pada najis pesakit dan rektum (bahagian akhir usus besar) dan percaya bahawa coronavirus baru berkemungkinan merebak laluan tinja oral, selain jangkitan menerusi titisan cecair dan sentuhan.

China mengesahkan pada Isnin lebih 17,000 kes coronavirus baru di negara itu.

Kematian pertama di luar China akibat virus itu dilaporkan pada Ahad di Filipina, sehari selepas China mengenakan sekatan perjalanan ke atas sebuah bandar utama jauh dari Wuhan.

Kebanyakan jangkitan di luar negara dikesan pada mereka yang mempunyai rekod lawatan ke Wuhan, sebuah hab perindustrian yang didiami oleh 11 juta penduduk, atau kawasan-kawasan di sekeliling wilayah Hubei.

China melancarkan usaha besar-besaran untuk membendung penularan virus itu, yang dipercayai berasal dari sebuah pasaran haiwan di Wuhan.

Selain China, jangkitan dari manusia ke manusia turut dilaporkan di Korea Selatan, Jepun, Jerman dan Thailand.

– CNA/TQ/tq

spot_img