Friday, April 16, 2021
Spread the love

#Corinavirus boleh merebak melalui najis manusia

Must Read

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...

Rangkaian data ATM digodam, kata panglima angkatan tentera

Serangan siber berlaku terhadap rangkaian data milik Angkatan Tentera Malaysia (ATM), kata Panglima Angkatan Tentera Jeneral Affendi Buang. “Insiden itu...

BN terbuka terima parti lain, kata Tok Mat Hasan

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Mohamad Hasan berkata tidak ada salahnya BN menerima parti-parti lain yang berhajat menyertai gabungan...
Spread the love

WUHAN: Para saintis dari sebuah badan penyelidikan sains semula jadi yang terkemuka di China menemui satu lagi cara coronavirus baru 2019 (2019-nCoV) yang berasal dari Wuhan boleh merebak.

Virus itu, yang sudah meragut lebih 360 nyawa di China, boleh merebak melalui sistem penghadaman dan ke najis manusia, menurut para saintis yang dipetik agensi berita Xinhua.

Ini bermakna bahawa virus itu boleh masuk melalui laluan tinja oral, di mana patogen boleh melewati najis dan memasuki mulut orang lain.

Ia mungkin berlaku disebabkan oleh amalan kebersihan yang lemah, kekurangan sanitasi, tanah dan air yang tercemar dengan bahan najis atau pencemaran makanan.

Para pakar dari Hospital Renmin Universiti Wuhan dan Institut Virologi Akademi Sains Wuhan mendapati bahawa tanda-tanda awal bagi sesetengah pesakit yang dijangkiti coronavirus baru itu adalah cirit-birit dan bukan demam, satu gejala yang lebih lazim berlaku.

Pasukan penyelidik menemui asid nukleik pada najis pesakit dan rektum (bahagian akhir usus besar) dan percaya bahawa coronavirus baru berkemungkinan merebak laluan tinja oral, selain jangkitan menerusi titisan cecair dan sentuhan.

China mengesahkan pada Isnin lebih 17,000 kes coronavirus baru di negara itu.

Kematian pertama di luar China akibat virus itu dilaporkan pada Ahad di Filipina, sehari selepas China mengenakan sekatan perjalanan ke atas sebuah bandar utama jauh dari Wuhan.

Kebanyakan jangkitan di luar negara dikesan pada mereka yang mempunyai rekod lawatan ke Wuhan, sebuah hab perindustrian yang didiami oleh 11 juta penduduk, atau kawasan-kawasan di sekeliling wilayah Hubei.

China melancarkan usaha besar-besaran untuk membendung penularan virus itu, yang dipercayai berasal dari sebuah pasaran haiwan di Wuhan.

Selain China, jangkitan dari manusia ke manusia turut dilaporkan di Korea Selatan, Jepun, Jerman dan Thailand.

– CNA/TQ/tq

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Anwar Ibrahim desak Zeti beri penjelasan terima wang 1MDB luar pesisir

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menuntut bekas gabenor Bank Negara tampil memberi penjelasan terhadap dakwaan bahawa ahli keluarganya menerima wang...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -