Coronavirus: 89 kematian, 2,656 jangkitan baru – jumlah keseluruhan kematian 813 dan 37,198 jangkitan

Berkaitan

Mimbar masjid berusia lebih 100 tahun di Kampung Kepayang

GOPENG — Mimbar berusia lebih 100 tahun dipercayai dihasilkan...

Bandar tiada dalam peta

Osaka: Disebabkan kemiskinan melampau, bandar Kamagasaki di Osaka, Jepun...

Mula tampak senyum di bibir

Ada yang minta pandangan saya tentang UMNO sekarang. Tanya...
00:01:06

[Video] 73 rumah atas air di Pulau Gaya musnah

KOTA KINABALU: Sebanyak 73 rumah atas air musnah dalam...

Lelaki 57 tahun ditahan berhubung kes bunuh petugas wanita IKRAM

Seorang lelaki berusia 57 tahun ditahan bagi membantu siasatan...
  • Kematian akibat coronavirus menyamai angka yang disebabkan oleh wabak sindrom pernafasan akut (Sars) yang teruk pada 2002-03
  • Kes jangkitan keseluruhan di tanah besar China berjumlah 37,198 jangkitan

Terdapat 89 kematian baru di tanah besar China pada hari Sabtu disebabkan oleh koronavirus – satu lagi rekod harian, meningkat daripada 86 kematian pada hari Jumaat – menurut angka yang dikeluarkan awal Ahad (9 Feb) oleh pihak berkuasa kesihatan negara.

Kematian yang baru dilaporkan menjadikan jumlah kematian penduduk melibatkan China kepada 811, dan angka global kepada 813, yang menyamai angka yang disebabkan oleh wabak sindrom pernafasan akut (Sars) yang teruk pada 2002-03 oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Kes baru coronavirus di tanah besar China meningkat sebanyak 2,656 hari Sabtu, turun daripada 3,385 kes baru pada hari Jumaat, menurut Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan China. Kes jangkitan keseluruhan di tanah besar berjumlah 37,198.

Kebanyakan kematian dan kes yang disahkan baru-baru ini berlaku di wilayah Hubei, pusat wabak itu, yang melaporkan 81 kematian baru akibat wabak dan 2,147 kes jangkitan yang baru disahkan dalam tempoh 24 jam sebelumnya, menurut pihak berkuasa kesihatan wilayah itu. Ini menjadikan jumlah kematian penduduk dari wabak itu kepada 780 dan jumlah kes kepada 27,100 pada hari Sabtu (8 Feb).

Kekurangan bekalan perubatan dilaporkan</ b>

Perolehan peralatan perubatan dan ubat-ubatan di mana terdapat kekurangan yang ketara akan ditingkatkan, menurut Suruhanjaya Pembangunan dan Pembaharuan Negara, sebuah agensi perancangan makroekonomi di bawah Majlis Negeri, kabinet negara.

Pembuat peralatan pemeriksaan kesihatan, ubat-ubatan dan vaksin, diminta untuk menghasilkan lebih banyak peralatan tersebut secepat mungkin, kata suruhanjaya itu pada hari Ahad. Kerajaan akan membantu syarikat mendapatkan pembiayaan, lesen, kemudahan dan bahan mentah jika diperlukan, dan akan membeli produk yang tidak terjual, katanya.

Senarai bekalan yang diliputi oleh langkah itu termasuk pakaian perubatan, topeng muka, pelindung mata, kit ujian, termometer inframerah dan ubat-ubatan yang berkaitan, katanya.

spot_img