#Coronavirus: Kes di tanah besar China yang disahkan meningkat kepada 7,771, dengan 170 kematian

Berkaitan

Mimbar masjid berusia lebih 100 tahun di Kampung Kepayang

GOPENG — Mimbar berusia lebih 100 tahun dipercayai dihasilkan...

Bandar tiada dalam peta

Osaka: Disebabkan kemiskinan melampau, bandar Kamagasaki di Osaka, Jepun...

Mula tampak senyum di bibir

Ada yang minta pandangan saya tentang UMNO sekarang. Tanya...
00:01:06

[Video] 73 rumah atas air di Pulau Gaya musnah

KOTA KINABALU: Sebanyak 73 rumah atas air musnah dalam...

Lelaki 57 tahun ditahan berhubung kes bunuh petugas wanita IKRAM

Seorang lelaki berusia 57 tahun ditahan bagi membantu siasatan...
  • Kes Tibet disahkan oleh Parti Komunis, yang diketuai oleh Perdana Menteri Li Keqiang, menyifatkan keadaan ‘rumit dan menyulitkan’
  • Penyelidik Cina mengatakan mereka telah membuat ujian untuk tindak balas antibodi pada pesakit yang dijangkiti

Jumlah kes coronavirus yang dilaporkan melonjak sebanyak 1,737 hingga 7,771 di China pada hari Khamis pagi termasuk kes pertama yang disahkan di Tibet, menurut pihak berkuasa kesihatan. Peningkatan jumlah global kepada hampir 8,000 orang – dan menghampiri jumlah jangkitan di seluruh dunia berbanding kejadian Sars 2002-03.

Jumlah korban wabak itu terus meningkat dengan ketara, sebanyak 38 sejak Rabu, menjadikan jumlah kematian meningkat kepada 170 orang di seluruh China – sehingga pagi Khamis. Coronavirus dipercayai berasal dari pasar yang menjual haiwan liar di Wuhan, ibukota wilayah Hubei di tengah China bulan lepas.

Kes yang disyaki di Tibet telah disahkan, bermakna virus itu telah merebak ke seluruh 31 wilayah, majlis perbandaran tanah besar dan wilayah autonomi China. 38 kematian baru termasuk 37 di Hubei dan satu di wilayah Sichuan di barat daya.

‘Rumit dan menyulitkan’

Kumpulan utama Parti Komunis China mengenai usaha pencegahan koronavirus, yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri Li Keqiang, pada hari Rabu menyebut situasi “rumit dan menyulitkan”. Pihak berkuasa kesihatan mengatakan bahawa sebagai tambahan kepada kes-kes yang telah disahkan, terdapat lebih daripada 9,000 kes yang disyaki di seluruh negara.

Menurut media negara, kumpulan itu mencadangkan bahawa selepas cuti Tahun Baru Cina, yang berakhir pada hari Ahad, agensi-agensi kerajaan tempatan harus membiarkan pekerja dari bandar dengan memiliki jumlah besar yang disahkan dijangkiti bekerja dari rumah.

Kumpulan itu juga berkata bahawa langkah-langkah perlu diambil untuk mendesak pengeluar bekalan perubatan yang mengalami kekurangan, seperti topeng muka dan cermin mata keselamatan, untuk menyambung semula pengeluaran secepat mungkin.

Kementerian Kewangan China berkata sehingga 5 petang Rabu, 27.3 bilion yuan (RM16 juta) telah diperuntukkan bagi pencegahan dan kawalan koronavirus.

spot_img