Bimbang Arab Saudi tarik balik visa pelancong kerana perbuatan Sajat

Berkaitan

Mimbar masjid berusia lebih 100 tahun di Kampung Kepayang

GOPENG — Mimbar berusia lebih 100 tahun dipercayai dihasilkan...

Bandar tiada dalam peta

Osaka: Disebabkan kemiskinan melampau, bandar Kamagasaki di Osaka, Jepun...

Mula tampak senyum di bibir

Ada yang minta pandangan saya tentang UMNO sekarang. Tanya...
00:01:06

[Video] 73 rumah atas air di Pulau Gaya musnah

KOTA KINABALU: Sebanyak 73 rumah atas air musnah dalam...

Lelaki 57 tahun ditahan berhubung kes bunuh petugas wanita IKRAM

Seorang lelaki berusia 57 tahun ditahan bagi membantu siasatan...

Persatuan Agensi Pelancongan Umrah dan Haji Malaysia (PAPUH) berharap kelakuan usahawan kosmetik, Nur Sajat memakai pakaian wanita ketika mengerjakan umrah tidak menjejaskan hubungan baik antara Malaysia dan Arab Saudi.

Presidennya, Datuk Seri Razali Mohd. Sham berkata, persatuan tersebut bimbang sekiranya Arab Saudi menarik balik keistimewaan penggunaan Visa Pelancongan yang telah diberikan kepada jemaah Malaysia baru-baru ini.

Jelasnya, kerajaan Arab Saudi mengenakan undang-undang yang tegas dan melarang golongan transgender daripada menunaikan ibadah haji dan umrah yang mana hanya jemaah lelaki dan wanita sahaja yang diberi kebenaran untuk menunaikan ibadah berkenaan mengikut maklumat jantina seperti yang tertera pada pasport dan borang permohonan visa mereka.

“Kekhuatiran kami bersandarkan laporan media terhadap jemaah transgender dari Pakistan yang dihukum pada 2017.

“Insiden tersebut membuatkan banyak badan bukan kerajaan (NGO) di Pakistan tidak berpuas hati sehingga menjadikan hubungan di antara kedua-dua negara tegang.

“PAPUH berharap pihak berkuasa Malaysia mengambil tindakan sewajarnya terhadap mana-mana individu yang dengan sengaja mencemarkan nama Malaysia sebagai sebuah negara Islam,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Nur Sajat atau nama sebenarnya Muhammad Sajjad Kamaruzzaman menimbulkan kontroversi terbaharu apabila memuat naik video dan gambar di tanah suci Mekah selepas mengerjakan umrah sambil memakai telekung.

spot_img